» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

17 September 2018 10:45,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 734
Чавдар Божурски, областен управител

Уважаеми жители на Сливенска област,

 

През 1921 г. датата на първия учебен ден е била преместена от 1-ви на 15-ти септември. Причината е била една-единствена: децата да тръгват по-късно на училище, за да помагат на родителите си в прибирането на реколтата. В грижата за нуждите на дома и семейството са участвали и те, наред с възрастните. Днес, близо век по-късно, животът безспорно е различен. Но каква е реколтата, която прибираме от полето на знанието? Сливен има повод да се гордее, защото с отличните си постижения наши ученици стават студенти още преди да са получили дипломите си за средно образование. Наши ученици печелят призовите места на национални, международни състезания и конкурси и прославят България. Пак наши деца обаче са на опашката в страната по неграмотност и липса на елементарен образователен ценз. Равносметката е, че ние, възрастните, сме в дълг към тях.

Затова, уважаеми родители, най-напред се обръщам към вас: бъдете опора за учителите и училището, защото това означава стабилност за вашия дом и за обществото. Уважаеми учители, пазете будителския дух, той е много нужен, особено сега.

Скъпи деца, бъдете здрави, любознателни и щастливи в класните стаи. И не се страхувайте от уроците! Ерих Кестнер, един любим на няколко поколения писател, е препоръчал да не забравяте няколко неща: радвайте се на детството си - само който стигне почтена възраст и си остане дете, е истински човек; не смятайте училищната катедра за трон – тя е на високо, но за да виждате учителя по-добре, той вас - също; не се надсмивайте на по-слабите и по-незнаещите – никой не е толкова силен или умен, за да няма по-умен или по-силен от него. Помагайте си и бъдете смели в мечтите си!

Нека новата учебна година бъде по-успешна от предходната и донесе повече гордост за всички ни!