Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

17 септември 2018 10:45,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 769
Чавдар Божурски, областен управител

Уважаеми жители на Сливенска област,

 

През 1921 г. датата на първия учебен ден е била преместена от 1-ви на 15-ти септември. Причината е била една-единствена: децата да тръгват по-късно на училище, за да помагат на родителите си в прибирането на реколтата. В грижата за нуждите на дома и семейството са участвали и те, наред с възрастните. Днес, близо век по-късно, животът безспорно е различен. Но каква е реколтата, която прибираме от полето на знанието? Сливен има повод да се гордее, защото с отличните си постижения наши ученици стават студенти още преди да са получили дипломите си за средно образование. Наши ученици печелят призовите места на национални, международни състезания и конкурси и прославят България. Пак наши деца обаче са на опашката в страната по неграмотност и липса на елементарен образователен ценз. Равносметката е, че ние, възрастните, сме в дълг към тях.

Затова, уважаеми родители, най-напред се обръщам към вас: бъдете опора за учителите и училището, защото това означава стабилност за вашия дом и за обществото. Уважаеми учители, пазете будителския дух, той е много нужен, особено сега.

Скъпи деца, бъдете здрави, любознателни и щастливи в класните стаи. И не се страхувайте от уроците! Ерих Кестнер, един любим на няколко поколения писател, е препоръчал да не забравяте няколко неща: радвайте се на детството си - само който стигне почтена възраст и си остане дете, е истински човек; не смятайте училищната катедра за трон – тя е на високо, но за да виждате учителя по-добре, той вас - също; не се надсмивайте на по-слабите и по-незнаещите – никой не е толкова силен или умен, за да няма по-умен или по-силен от него. Помагайте си и бъдете смели в мечтите си!

Нека новата учебна година бъде по-успешна от предходната и донесе повече гордост за всички ни!