Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

НЕЗАБРАВА ЗА ГЕРОИТЕ

22 септември 2018 17:58, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 2 години, брой четения: 1130
nezavisimost

На 22.09. 2018 г. представителна група от клуб „Памет” при Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” продължи традицията в Деня на Независимостта да полагаме цветя на признателност пред паметника на Шести артилерийски полк. Паметникът се намира в двора на закрито военно поделение по бул. „Бургаско шосе”, южно от градския колодрум. Достъпът до монумента е възможен през охраняемия портал на бившата военна част. От портала до паметника са не повече от двеста крачки. Преди да стигнем до сочещия към Одрин солдат, минаваме покрай бившата учебна сграда на военната част, която съгласно неотменено решение на общинския съвет трябва да стане сливенски музей на бойната слава. Поклонихме се пред паметта на 379-те загинали за независимостта на Отечеството генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. Техните имена са изписани върху плочите, поставени върху паметника, под вълнуващия надпис: „На тези, които останаха да ни чакат на бойните полета”. Имената на героите се четат трудно, но все пак изричаме на глас няколко, като си припомняме тристишието на Атанас Далчев:

Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя —

пак по кръв, но само че пролята...

Всяко посещение на най-красивия в Сливен военен паметник предизвиква у нас пламенен възторг и акумулира висока доза патриотичен заряд. Неизбежно през петте години, откакто го посещаваме, възниква и въпросът защо общинската администрация – стопанин на терена, не улесни достъпа до него. Може да се регламентира време за посещения, да се поставят информационни табели, да се осигури гид - и без това мястото се пази денонощно от служители на общинската охранителна служба.

В Деня на Независимостта представителна група от XIа клас на хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов” участва и в общоградския ритуал-поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Снимки

nezavisimost1nezavisimost2nezavisimost3nezavisimost4nezavisimost5nezavisimost6nezavisimost7nezavisimost8nezavisimost9nezavisimost10