» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Общински фонд „Култура“ одобри за финансиране четири проекта

27 September 2018 14:05, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 5 years ago, number of readings: 635
---

Четири проекта са одобрени за финансиране от Управителния съвет на Общински фонд „Култура“ на провелата се есенна сесия.

Бяха разгледани и оценени общо осем проекта от експертния състав на фонда. Три от тях бяха отложени за следващата сесия. Те са преиздаване на книгата „Опит за история на град Сливен том 2- Симеон Табаков”. Вносител е Сдружение „Войводите на Сливен”.

Провеждане на конкурс „От поезия към живопис”. Вносител на проекта е Христо Батинков.

Провеждане на второ издание на Национален конкурс за съвременно изкуство „Йордан Парушев”- 2019, внесен от Фондация „Йордан Парушев”.

Финансова подкрепа в размер на 2000 лв. ще получат „Мати Болгария”- Сливен за издаване на сборник „Сливенци, старите родове. Том 2”.

Вторият одобрен проект за финансиране е „Един подвиг на 150 години”- проект за документален филм, посветен на подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Вносител е Олег Христов Ковачев. Отпуснатата сума е 5000лв.

Издаване на книга „Учебници, издадени в Болградската гимназия (1861-1875)”, с автор д-р Татяна Караиванова е третият одобрен проект. Финансовата помощ е в размер на 1500 лв., а вносител е Фондация „Памет”.

Последният проект, който беше одобрен в рамките на есенната сесия на фонда е издаване и представяне на „Юбилеен сборник на гимназия „Добри Чинтулов” и на документална фотоизложба „Гимназия Добри Чинтулов”-началото”. Вносител е ППМГ „Добри Чинтулов”, на която ще бъдат отпуснати 3000лв.

„Оцвети легендите на Сливен”- рисунки за оцветяване от Димитър Михалев, изобразяващи легенди и истории, свързани със сливенския балкан, с вносител Фондация „Обществен дарителски фонд” е проектът, който беше отхвърлен.

Авторите на отложените и отхвърлените проекти могат да направят справка при секретаря на УС на фонда в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“- Община Сливен, или на телефон 0879599054.

Авторите на одобрените проекти ще бъдат информирани своевременно и поканени да подпишат договорите си за финансиране от фонда.

Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 11 500 лв.

Общински фонд „Култура“ е създаден през 2015 година. Негова основна цел е да оказва финансова помощ на организации и творци в създаването на продукти в областта на културата в различните й аспекти, които са на сливенска тематика. Те могат да бъдат, художествени произведения, документални филми, изследователски трудове, творчески продукти на млади сливенски дарования и др.

27.09.2018 г