» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът Стефан Радев поздрави участниците и гости на форума, посветен на месодайното говедовъдство, който се провежда край Сливен

29 September 2018 13:46, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 5 years ago, number of readings: 749
---

На изложбеното място до разклона за с. Мечкарево, беше открит форум, посветен на месодайното говедовъдство. Той е организиран от Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България.

„Стекспо – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо“ се провежда за трета поредна година. Тазгодишното издание е насочено към представяне на фермите, отглеждащи говеда и качеството на тяхната продукция.

Изложението беше открито от известния кулинар Ути Бъчваров който отбеляза, че градът под Сините камъни винаги се е славел, като забележително тържище, където са се случвали такива мероприятия. Възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства ,,Филип Кутев” – Котел представиха фолклорна програма пред гостите.

„Една от най-развитите земеделски области на България е нашият град. Месодайното говедовъдство е с голяма перспектива за производството и завладяването на нови пазари и територии. Телешкото месо се превръща във все по-предпочитано и говеждото все повече навлиза в традиционната ни кухня, и можем да се радваме на продукцията на нашите производители”, заяви по време на откриването кметът Стефан Радев. Той пожела много бъдещи успехи на организаторите и участниците на форума.

Сред официалните гости на изложението бяха още заместник – министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, който прочете поздравителен адрес от името на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, директорът на Дирекция ,,Животновъдство” Силвия Василева, председателят на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България Стоян Чуканов, Рангел Матански - съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев.

Форумът продължава с дефиле и оценяване на чистопородните животни от породите Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон и кръстоски от тези породи. В рамките на изложението ще се проведат лекции по темите “Агрономия и Технологии за месодайни ферми”, “Ветеринарен мениджмънт, Хранене и Икономически аспекти на отглеждането на месодайни говеда”, “Съвременни стратегии за постигане на генетичен и икономически напредък в месодайните ферми”.

Събитието се провежда в партньорство с водещи компании в животновъдния сектор.

29.09.2018 г.

Photos

---------------------------