Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Глушник бе осветен първият православен храм на селото

14 октомври 2018 16:31, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 801
Областният управител подари икона на Света Петка

Нов православен храм "Свети Иоан Кръстител" бе осветен от Негово Високопреосвещенство сливенският митропоит Иоаникий в сливенското с.Глушник. Това е първата църква в населеното място, съобщи кметът Димитър Петков. Гост на празника на 14 октомври бе областният управител Чавдар Божурски. Той подари на църквата икона на Света Петка.

Първата копка на храма е направена на 26 април 2008 година. С финансовото съдействие на производствена фирма от Стралджа, област Ямбол, е завършен грубият строеж. Работата е била възобновена през последните две години. "Проведохме много дарителски кампании. Жителите на селото дадоха лични средства, получихме финансова подкрепа дори от фирми, които са извън нашата община", заяви кметът Петков. Със събраната сума от близо 50 хил.лева църкавата е била нацяло довършена: иконописецът Живка Вълкова я изографисала, олтарът е изработил художникът Йордан Русев, майстор от Котленския район е автор на каменната чешма в църковния двор. Проектът е дело на арх.Станимир Стамов, изпълнител е фирмата на бизнесмена Кръстьо Кръстев. Градежът е извършен с подкрепата на Сливенската митрополия и Агенцията по вероизповеданията.

На празника се събраха десетки жители и приятели на Глушник. Сред гостите бяха кметът на община Сливен Стефан Радев, областният управител на Търговище Митко Стайков, председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев, много кметове и кметски наместници на населени места от общината. След освещаването бе даден курбан за здраве.

Снимки

Първата църква в с.Глушник.Дядо владика освети храмаМомент от служениетоГостите на празникаЧешмата в двора на църкватаГост бе и областният управител на Търговище Митко СтайковСлед освещаването бе даден курбан за здраве