» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

НЧ „Христо Ботев-1920“ отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи

25 October 2018 17:00,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 795
Прожекцията на филма

Народното читалище „Христо Ботев – 1920“ в новозагорското село Млекарево се включи в серията от инициативи в Сливенска област, посветени на 75-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Жителите на селото имаха възможност да видят известния филм „Оптимистите“ на родения в България американски режисьор от еврейски произход Джаки Комфорти. При първото представяне на лентата у нас, в София, режисьорът посочва, че „макар България от 1943 г. да е в „задния двор“ на Източна Европа, тя е сред най-цивилизованите нации, тъй като са спасени живеещите в страната 50 000 евреи“. „Оптимистите“ е носител на наградата за мир, присъдена на кинофестивала в Берлин през 2011 г.

Гости на събитието в с. Млекарево бяха гл.експерт в дирекция „Специализирана администрация“ в областната администрация Женя Андонова и председателката на Регионалната организация на евреите „Шалом“-Сливен Юлия Гавазова. Преди прожекцията председателката на "Шалом" разказа за събитията, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Присъстващите почетоха паметта на онези 11 343-ма евреи от Беломорска Тракия и Македония, които са били депортирани и унищожени в лагери на смъртта. „Важен факт е, че християни и евреи са свързани с многовековно съжителство, основано на взаимна лоялност и толерантност. Надяваме се, че филмът ще ни накара да се замислим колко съдбоносни могат да бъдат постъпките ни, да се замислим за силата на приятелството и солидарността. Всичко това е нужно, за да превъзмогнем омразата и злото“, каза още Юлия Гавазова.

Прожекцията организирана от ръководството на читалището съвместно с община Нова Загора. То е част от тематичните срещи, домакини на които ще бъдат различни читалища в Сливенска област, по повод годишнината от спасяването на българските евреи. Срещите се провеждат по инициатива на областната администрация с любезното партньорство на РОЕ „Шалом“. Те са в изпълнение на работната програма за Комуникационната стратегия на България за ЕС. През 2018 г. се отбелязва културното наследство в ЕС, а в страната ни – и събитията от 1943 г.

На 26 октомври вечерта жителите на котленското с.Тича също ще могат да видят филма „Оптимистите“. Домакин на прожекцията е читалище "Просвета 1870".

Photos

Секретарят на читалището Радка Петрова /в средата/ и гостите на събитието