Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОТБОРЪТ ПО PETANQUE* НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ СЕ ПРЕДСТАВИ ОТЛИЧНО В ПЪРВИЯ ГРАДСКИ ТУРНИР ЗА УЧИТЕЛИ

26 октомври 2018 17:33, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 5 години, брой четения: 1951
petank

Навръх Димитровден в двора на Девето основно училище „Кирил и Методий“ се проведе първият в Сливен турнир по петанк. В него участвуваха отбори от по двама учители от няколко сливенски училища. Специалното игрище е съвсем ново и заслуга за създаването му имат директорът Николай Ботушаров и неговият сърцат и сплотен екип. Неотдавна тяхната радост от придобивката сподели и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който „преряза лентата“ на новия спортен обект.

Отборът на Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ се включи в състезанието без много амбиции, но спортният дух, с която тази игра зарежда го предизвика да покаже най-доброто от себе си, в резултат на което се оказа, че само няколко точки не му стигнаха да бъде на най-високото стъпало на стълбичката на победителите.

_______________________________________________________________________________

 

*Петанк е френска игра с топки, възникнала още в VIII век. Освен в родината си, днес тя е много популярна в повечето европейски страни, както и в бившите френски колонии в Африка, Азия и Полинезия. Играе се на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 м и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 гр., а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки.Играчът, който започва пръв, хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет.Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

Снимки

petank1petank2petank3petank4petank5petank6petank7petank8