Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областната администрация подари компютър на българското училище в Городное

07 ноември 2018 14:23,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 887
Наградените участници в националния конкурс заедно с директорката на Болградската гимназия Снежана Скорич /вдясно/

Областната администрация в Сливен подари преносим компютър на българското училище в село Городное, в района на Болград. Жителите на Городное са потомци на преселници от сливенското с.Жельо войвода и добричкото с.Градина. Подаръкът бе връчен от зам.областния управител Камен Костов. Това стана по време на тридневното му гостуване в Украйна заедно с учениците, класирали се в националния конкурс "Болградската гимназия - извор на родолюбие", проведен по инициатива на областната администрация. С тях пътуваха още членовете на инициативния комитет за конкурса доц. Господин Стефанов и гл.ас. Петко Цанков, учители и родители.

Гостите бяха радушно посрещнати в гимназията. Участваха в градското поклонение в памет на загиналите за отечеството бесарабски българи през Руско-турската война и поднесоха цветя на паметника, известен като "Малката Шипка". Групата посети трипрестолния храм "Свето Преображение Господне", съграден с доброволния труд на хиляди преселници. 29 октомври - датата, на която преди 180 години църквата е била осветена, се чества като Ден на бесарабските българи. Зам.областният управител Камен Костов поднесе на домакините от Болград поздравителен адрес от областния управител Чавдар Божурски. Програмата на визитата включваше още среща с академичното ръководство на университета в Измаил, посещение в едно от петте неделни български училища, поклонение пред паметника на Георги Раковски в Болград и пред паметника на акад. Александър Теодоров - Балан в едно от близките населени места. Директорката на Болградската гимназия Снежана Скорич изпрати благодарствена грамота на зам.областния управител Димитринка Петкова за приноса й в организирането на националния конкурс.

Снимки

Зам.областният управител К.Костов участва в тържествената церемония за Деня на бесарабските българиГостите на Болградската гимназия заедно с директорката и децатаМомент от посрещането на българските гости