Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от Спортно училище "Д. Рохов" се включиха в общоградска младежка инициатива

09 ноември 2018 09:16,
Излъчване: Спортно у-ще "Д. Рохов" преди 5 години, брой четения: 1208
Участие 1

В Международния ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията - 9 ноември - ученици от Спортно училище „Димитър Рохов“ взеха участие в общоградско шествие, организирано от Младежки дом – Сливен. Събитието се проведе по ларгото на града и стигна до сградата на Общината, където деца от местните училища заявиха по оригинален начин своето НЕ на расизма.

Под ръководството на Гергана Донева, учител в Спортното училище, и педагогическия съветник Павлина Ангелова, спортистите бяха подготвили картички и плакат с мото против расизма.

Самата изява доби масов характер, вкличваше актуална и забавна част, в която участниците се позабавляваха, като танцуваха на музика.

Така за пореден път учениците от Спортно училище „Димитър Рохов“ показаха не само уменията си да учат и спортуват, но и да се ангажират, съобразено с възрастта им, с общозначими каузи.

9 ноември е определен за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по идея на европейската мрежа "Обединени за действия между културите". Той се отбелязва предимно в Европа от 1988 г.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г., в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер - началник на елитната военна организация Schutzstaffel/SS/, и Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата в Третия Райх/нацистка Германия/.

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Власт имащите мотивират действията си с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.

Снимки

Участие 2