Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 8 и 9 ноември 2018 г. в гр. Сливен се проведе научна конференция „Местни култури и музейни стратегии”

12 ноември 2018 12:20, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 206
научна конференция „Местни култури и музейни стратегии”

На 8 и 9 ноември 2018 г. в гр. Сливен в рамките на Табакови научни четения – 2018 се проведе научна конференция „Местни култури и музейни стратегии”, организирана от екипа на проект „Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие”, финансиран от Фонд „Научни изследвания”, с базова организация Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, в партньорство с Община Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков” – Сливен, Регионален исторически музей – Русе и Регионален академичен център – Сливен.

Конференцията откри Николай Сираков, директор на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков” – Сливен, който в приветствието си заяви, че научния форум е посветен на патрона на музея – д-р Симеон Табаков, автор на тритомния „Опит за история на град Сливен“. На откриването присъства и заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която поздрави участниците и прочете поздравителен адрес от името на Кмета на община Сливен Стефан Радев. Бяха поднесени поздравителни адреси още от Десислава Танева – народен представител от ГЕРБ и Николай Чиликов – директор на ДАНС-Сливен.

На научния форум се дискутираха проблеми, свързани с музейното презентиране на културното наследство, оценностяването на местни културни ресурси и възможностите за превръщането им в ресурс за местно развитие. Поставиха се въпроси за приноса на изследователите за обогатяване на местната история и нейното представяне в музея; за възможните начини, по които музеят разказва местната история и показва локалното наследство; за функцията на музея да бъде медиатор между общностите и обитаваната територия, както и да поставя важни проблеми на съвремието; за механизмите, чрез които музеят въвлича в своята дейност местните общности и създава условия за общуване с наследството; за грижата на общностите за опазването и популяризирането на местните културни ресурси; за изграждането на музейния разказ и превръщането на артефакта в експонат; за вписването на наследството в живота на селището; за създаването на пространства на споделяне, които надхвърлят пределите на страната; за комуникацията с различните типове публики, за участието на неправителствения сектор в процеса на възраждане на места на наследството и др.

В работата на научната конференция се включиха учени от ИЕФЕМ – БАН, Нов български университет – София, РИМ – Сливен, РИМ – Русе, РИМ – Бургас, Исторически музей – Нова Загора, специалисти от Художествената галерия „Д. Добрович”, от Държавен архив – Сливен, от библиотека „Зора” в Сливен, представители на адвокатската колегия в Сливен, на Гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец” – Сливен, от РИМ – Ямбол, етнолог от гр. Мелитопол, Украйна, специализант в ИЕФЕМ – БАН, археолози, историци, граждани на Сливен с интерес към културното наследство и неговото представяне в музея и широко популяризиране. Сред участниците с доклади беше и проф. Иван Маразов, носител на наградата на Община Сливен за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” за 2018 г.

Снимки

Откриване на научната конференциянаучна конференция „Местни култури и музейни стратегии” 8 ноември 2018 г.8 ноември 2018 г. - зала "Май" - Сливендоц. д-р Владимир Демирев от РИМ - СливенНиколай Сираков, директор на РИМ-СливенМария Кирова- главен уредник в РИМ-СливенРосица Георгиева - уредник в РИМ-СливенДиректорът на РИМ - Русе, проф. д-р Николай НеновДиректора на РИМ-Сливен и етнолог от гр. Мелитопол, УкрайнаНаучна конференция 8 ноември 2018 г.научна конференция „Местни култури и музейни стратегии” 8 ноемвриНаучна конференция /8 ноември/ Научна конференция 8 ноември 2018 год.Научна конференция 8 ноември 2018 годинаНаучна конференция - 8 ноември 2018 г.Научна конференция - 8 ноември 2018 годинаНаучна конференция /8 ноември 2018 г./ доц. д-р Владимир Демирев - РИМ - Сливензаседателната зала на РИМ - Сливен доц. д-р Владимир Демирев - заседателната зала на РИМ - Сливен заседателната зала на РИМ - Сливен 9 ноември 2018 г.проф. д-р Николай Неновзаседателна зала - РИМ - Сливен - 9 ноември 2018 г.РИМ - Сливен - 9 ноември 2018 г.РИМ - Сливен /9 ноември 2018 г./РИМ - Сливен 9 ноември 2018 год.заседателна зала - РИМ - Сливен 9 ноември 2018 г.заседателната зала на РИМ - Сливен - 9 ноември 2018 г.Регионален исторически музей - Русезаседателната зала на РИМ - Сливен 9 ноември 2018 год.