Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Вечер за спасяването на евреите в България се превърна в празник на културното разнообразие

15 ноември 2018 16:00,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 1336
На срещата бяха представени еврейски и български танци

75-годишнината от спасяването на евреите в България бе тема на среща в общинската зала „Май”, която привлече интереса на десетки граждани, възрастни и деца от Сливен. Организатори на събитието, провело се по инициатива на областната администрация, бяха читалище „Дружба – 1933” и Регионалната организация на евреите „Шалом”, с подкрепата на общината. Учениците Петко Люцканов и Теодор Георгиев от ППМГ „Д.Чинтулов” представиха изследванията си „Концлагерите и окончателното решение на еврейския въпрос” и „Спасяването на българските евреи от Холокоста”. Интерес предизвика и презентацията на преподавателката им по философия Стефка Генчева „Как е възможно това от човешка гледна точка?”.

Вечерта се превърна в празник на културното многообразие и приятелството. С активното участие на децата от 4-е клас от СУ „К.Константинов”, певческата група „Градски хубавелки” и клуб „Мъниста” към читалището бяха представени български и еврейски песни и танци. Мария Петрова от клуб „Ритъм” трогна публиката с изпълнението на песента „Евкалиптова гора”. Светослав Гавазов представи фотоизложбата си от Израел. С участието на деца всяка снимка беше „разказана” на публиката. Организаторите показаха традиционни вещи и атрибути, които се ползват и тачат на празник във всеки еврейски дом.

 

Срещата бе част от серията събития, които се проведоха в Сливенска област по повод годишнината от спасяването на евреите в България. Зам.председателят на Националната организация „Шалом” Красимира Готева прочете поздравителен адрес от председателя доц.д-р Александър Оскар до областния управител Чавдар Божурски, РУО, кмета Стефан Радев и организаторите. „Поредицата от тези събития допринесе изключително много за повишаване на знанията на голяма част от българския народ по теми, по които към този момент е имало бегла представа”, каза от своя страна председателката на „Шалом”-Сливен Юлия Гавазова и подчерта, че провелата се среща е поредно доказателство как хора от различни етноси могат да живеят в мир, разбирателство и да се забавляват заедно. От името на областния управител поздравление поднесе зам.областният управител Димитринка Петкова.

Вечерта завърши с дегустация на традиционния за еврейската кухня специалитет „бурекас”, приготвен от сем.Рандеви от Сливен.

Събитието бе в изпълнение на работната програма за Комуникационната стратегия на България за ЕС.

Снимки: Светослав ГАВАЗОВ

Снимки

Зам.областният управител Димитринка Петкова бе сред гостите на събитиетоСветослав Газавоз представи авторската си фотоизложба от ИзраелТеодор Георгиев от ППМГ "Д.Чинтулов" направи презентацияИсторическа разработка по темата поднесе и Петко Люцканов от същото училищеПреподавателката по философия Стефка Генчева предизвика интерес с есето сиМария Петрова изпълни "Евкалиптова гора"Деца от СУ "К.Константинов" и групите "Градски хубавелки" и "Мъниста" към читалището участваха в програмата Красимира Готева, зам.председател на националната организация "Шалом"Председателката на "Шалом"-Сливен Юлия Гавазова и секретарят на читалище "Дружба" Красимира АбраамянНа вечерта бяха показани празнични атрибути на еврейската общност