Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Вечер за спасяването на евреите в България се превърна в празник на културното разнообразие

15 ноември 2018 16:00,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 1380
На срещата бяха представени еврейски и български танци

75-годишнината от спасяването на евреите в България бе тема на среща в общинската зала „Май”, която привлече интереса на десетки граждани, възрастни и деца от Сливен. Организатори на събитието, провело се по инициатива на областната администрация, бяха читалище „Дружба – 1933” и Регионалната организация на евреите „Шалом”, с подкрепата на общината. Учениците Петко Люцканов и Теодор Георгиев от ППМГ „Д.Чинтулов” представиха изследванията си „Концлагерите и окончателното решение на еврейския въпрос” и „Спасяването на българските евреи от Холокоста”. Интерес предизвика и презентацията на преподавателката им по философия Стефка Генчева „Как е възможно това от човешка гледна точка?”.

Вечерта се превърна в празник на културното многообразие и приятелството. С активното участие на децата от 4-е клас от СУ „К.Константинов”, певческата група „Градски хубавелки” и клуб „Мъниста” към читалището бяха представени български и еврейски песни и танци. Мария Петрова от клуб „Ритъм” трогна публиката с изпълнението на песента „Евкалиптова гора”. Светослав Гавазов представи фотоизложбата си от Израел. С участието на деца всяка снимка беше „разказана” на публиката. Организаторите показаха традиционни вещи и атрибути, които се ползват и тачат на празник във всеки еврейски дом.

 

Срещата бе част от серията събития, които се проведоха в Сливенска област по повод годишнината от спасяването на евреите в България. Зам.председателят на Националната организация „Шалом” Красимира Готева прочете поздравителен адрес от председателя доц.д-р Александър Оскар до областния управител Чавдар Божурски, РУО, кмета Стефан Радев и организаторите. „Поредицата от тези събития допринесе изключително много за повишаване на знанията на голяма част от българския народ по теми, по които към този момент е имало бегла представа”, каза от своя страна председателката на „Шалом”-Сливен Юлия Гавазова и подчерта, че провелата се среща е поредно доказателство как хора от различни етноси могат да живеят в мир, разбирателство и да се забавляват заедно. От името на областния управител поздравление поднесе зам.областният управител Димитринка Петкова.

Вечерта завърши с дегустация на традиционния за еврейската кухня специалитет „бурекас”, приготвен от сем.Рандеви от Сливен.

Събитието бе в изпълнение на работната програма за Комуникационната стратегия на България за ЕС.

Снимки: Светослав ГАВАЗОВ

Снимки

Зам.областният управител Димитринка Петкова бе сред гостите на събитиетоСветослав Газавоз представи авторската си фотоизложба от ИзраелТеодор Георгиев от ППМГ "Д.Чинтулов" направи презентацияИсторическа разработка по темата поднесе и Петко Люцканов от същото училищеПреподавателката по философия Стефка Генчева предизвика интерес с есето сиМария Петрова изпълни "Евкалиптова гора"Деца от СУ "К.Константинов" и групите "Градски хубавелки" и "Мъниста" към читалището участваха в програмата Красимира Готева, зам.председател на националната организация "Шалом"Председателката на "Шалом"-Сливен Юлия Гавазова и секретарят на читалище "Дружба" Красимира АбраамянНа вечерта бяха показани празнични атрибути на еврейската общност