» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев

06 December 2018 22:21, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 7 months ago, number of readings: 243
......

Прокуратурата обвини Евгения и Николай Баневи във финансовото източване на четири предприятия и нанасяне на щети за над 90 млн. лв. Семейството беше конвоирано днес под охрана от Германия. На 26 октомври Баневи бяха задържани на летище във Франция, след като страната ни издаде европейска заповед за ареста им, по обвинение за злоупотреби при приватизацията на химическия завод „Полимери” в Девня

В ранния следобед днес двамата съпрузи кацнаха с различни полети от Франкфурт и Мюнхен. Причината за това е, че мерките за сигурност не позволяват двама арестанти да пътуват в един самолет. След пристигането си съпрузите бяха конвоирани до Следствения арест.

Освен тях двамата прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев Мария, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев. По думите му механизмът, по който са източвани предприятията в повечето случаи, е бил един и същ.

"Механизмът е прост. Приватизира се, придобива се собствеността на предприятието. Лека полека, парите започват да влизат не в предприятието, а в офшорна сметка. Първо се влиза и се взима всичко налично, което е в касата. Така твърдят свидетелите се е случило в "Полимери".

След това започва това, което наричаме източване - дружеството произведа нещо и сумата от това нещо отива в лични офшорни сметки. Накрая предприятието започва да закъсва. след като закъса всичко, което има това предприятие като актив, по различни начини с неистински документи отива към тези лица, пасивът остава само за дружеството. и накрая откровено започва да се реже дружеството на скрап", обясни зам. главният прокурор.

Иван Гешев изрази надежда, че обстоятелствата,при които бяха върнати у нас семейство Баневи, ще се повторят и в случая на Димитър Желязков-Очите, чиято екстрадиция българските служби очакват от Турция вече няколко месеца без никаква яснота.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС