Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продължава издирването на атентатора от Страсбург, жертвите са вече 3

13 декември 2018 15:09, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 6 месеца, брой четения: 227
...

Продължава издирването на терориста в Страсбург. Жертви на стрелбата са вече трима души, сред които 60-годишен мъж от Страсбург, както и 45-годишен турист от Тайланд. Ранени при стрелбата са 14 души. Много от тях са в тежко състояние.

В цяла Франция се провежда мащабна полицейска операция по издирването на предполагаемия извършител - 29-годишният Шериф Шекат, разследван за радикален ислям. Във Франция е въведена най-високата степен на опасност от нова терористична атака.

В България не се налага промяна не мерките за сигурност след атентата във Франция. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов. Все пак той е поискал да се осигурят повече полицаи на местата, където около Коледа се събират много хора.

Франция предприема още по-сериозни мерки, за да открие най-търсения човек в държавата. Разпространена е снимка и подробна информация. Издирва се мъж, около 1,8 м, с брада и белег на лицето. Властите призовават за съдействие. Предупреждават обаче, че е опасен и разследван за радикален ислям. Напрежението обаче ескалира. През цялата нощ стотици идваха до Коледния базар, за да оставят запалена свещ.

„Страшно е. Сега, когато идвам тук чувството изобщо не е приятно, но правим това за жертвите. Това е нещо, което, трябва да се запомни”, казва Сабина.

Много от хората на площада познават ранените, а някои от тях и жертвите.

„Познавам тези хора, но това няма значение. Нещо ужасно се случи на нашия град и затова съм тук. Изпитвам просто тъга, нищо друго. От много време знаем, че нашият град е мишена, особено по Коледа”, обяснява Скуентин.

Утре отново ще бъде отворен коледният базар в центъра на града.

„Живея от 25 години във Франция, за мен Страсбург е моят втори дом, но трябва да ви кажа. В момента живея в Германия и пътувам всеки ден до Страсбург. Вчера ми трябваха около 3,5 часа, за да се прибера до Германия, а става въпрос за около 13 км”, обясни Христо Христов, който живее в Страсбург.

Христов добави, че има около 4000 души със специални досиета. „Има страшно много конституционни пречки, които не позволяват тези хора да бъдат вкарани в затвора. Тя трябва да бъдат хванати, когато преминават в действие, което е абсолютно трудно. Самият атентатор е бил посетен от полицията на 11 декември, но той вече не е бил там и по всяка вероятност се е подготвял да действа", уточни той.

Днес всички училища, спорни и културни зали в града ще бъдат отворени.

„Вчера имаше специална препоръка от общината децата, които могат да останат вкъщи, да не ходят на училище. Българското училище провежда част от часовете си в сряда. Хората са в шок. Не могат да осъзнаят и да повярват това, което се е случило. Човешко е в първия момент да изпиташ страх, но всеки се стреми да го прогони, защото това се цели с подобни терористични актове”, каза Лидия, директор на българското училище в Страсбург.

Източник: NOVA