Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Фотоизложба за Невена Коканова пред Народния театър

13 декември 2018 16:52, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 6 месеца, брой четения: 282
Невена Коканова

Изложба със снимки на актрисата Невена Коканова беше открита днес преди обед в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Поводът е 80-та годишнина от рождението ѝ, които се навършиха преди ден. част от снимките се показват за първи път и са от личния архив на дъщеря ѝ Теодора Шарланджиева и разкриват моменти от живота и кариерата ѝ на актриса.

Фотоизложбата, озаглавена „Невена Коканова на 80. Снимки от един живот", съдържа 32 платна. Това са снимки от личния живот на актрисата, екрана и театралната сцена. Те са селектирани сред близо 500 снимки от личния архив на дъщерята на Коканова. Обработката на всичко е отнела почти 6 месеца и могат да се видят освен в градската градина пред Народния театър и в биографичната книгата, която вече е на пазара и която е написана от журналиста Георги Тошев:

"Госпожа Шарланджиева за пръв път отваря личния архив на майка си и позволява да бъдат публикувани снимки. Повярвайте, не е лесно да се върнеш към живота на любимия човек. След ремонта на градинката при "Св. Седмочисленици" там ще бъде поставена една пейка. Тя ще е на мястото, където Невена Коканова обичаше да сяда след репетиции в Сатиричния театър. В църквата тя е била кръстница на много деца. Там и я изпратихме преди 18 години. На пейката ще пише "Любимо място на Невена Коканова", за да си спомняме за нея", каза Георги Тошев

Изложбата в Градската градина беше открита от заместник-кмета на София Тодор Чобанов:

"Тук в това сакрално за София пространство, в Градската градина на културата и духовността, откриваме изложба за забележителната актриса. Тя е архетип в българската култура. Изигра знакови, много трудни женски роли. Поколения български деца израснаха с нейната невероятна красота. Тя беше от редките случаи, в които невероятната красота беше съчетана с невероятен талант. Тогавашните тийнейджъри неведнъж сме си признавали с ръка на сърцето, че сме влюбени в нея. Тя беше Жената с голямо "Ж", неслучайно наричана "първа дама на българското кино", неслучайно обичана и днес", каза Чобанов.

Дъщерята на Невена Коканова Теодора Шарланджиева също дойде на откриването и беше лаконична:

"Докоснете се. Книгата е много истинска и ще сте много близо до моята майка."

Изложбата в градската градина може да бъде разгледана до 3 януари, а утре във фоайето на Сатиричния театър се открива още една изложба „Невена и Сатирата“. Експозицията също е посветена на 80-годишнината от рождението на актрисата и в нея са включени фотоси от най-запомнящите се театрални превъплъщения на Невена Коканова.

Събрани са моменти от постановките „Балът на манекените“, „Ревизор“, „Ромео, Жулиета и Петрол“, „Игра на котки“. Невена Коканова е изиграла 23 роли на сцената на Сатирата. Първата е на Анжелика Арно в „Балът на манекените“ под режисурата на Грижа Островски през 1961-ва година, а последната - красавицата от хълма на младите вдовици в „Преди последния спектакъл“ с режисьор Илия Добрев преди точно 20 години.

Източник: БНР