Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изпълнението на проекта „Северен поток-2“ върви по график

26 декември 2018 20:44, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 220
...

Изпълнението на проекта "Северен поток-2" върви по график и вече са изградени близо 370 км от газопровода, съобщи операторът на проекта компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), цитирана от ТАСС. Към момента са положени тръбите на участък от около 370 км, се посочва в комюникето на компанията, публикувано днес на сайта й.

Както бе съобщено по-рано Норд стрийм 2, чийто единствен акционер е руският газов концерн Газпром, е получила необходимите разрешения в четири от петте страни по маршрута на "Северен поток-2". По газопровода се работи в Швеция, Финландия, Германия и Русия в съответствие с издадените национални разрешителни.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 млрд. куб.м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се.

Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Източник: БТА
Снимка: Gulliver/Getty Images