Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предмети от социализма показва изложба на етнографския музей на БАН

31 декември 2018 10:03, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 261
Радио от социализма

Над 1000 предмета от периода на социализма попълват сбирката на етнографския музей на БАН. Кампанията за събирането на вещите беше обявена в началото на май. Идеята е да се документира битът и традициите преди 1989 година, посочва NOVA.

Евгени Петрусенско е от редовните дарители на Етнографския музей. Той дарява личната са кинокамера и снимачна техника. Колекцията попълва и радио „Байкал”, донесено от друг дарител. Историята на предметите и дарителите се записва. Сред картотекираните е и пишеща машина, с клавиатура на гръцки.

„Господинът, който ни я дари, се е редил цял ден на опашка за нея и когато е дошъл неговия ред, не са останали машини с български букви на клавиатурата. Решил е все пак да вземе тази, с идеята после да бъдат сменени бутоните. След това остава неизползвана”, заяви Васил Балтаджиев от Етнографския музей към БАН.

Колекцията на музея попълва и апарат за ловене на бримки на чоропогащници.

Предмети от социализма има и в действащата изложба "Времена и хора”. Дарителската кампания за вещи, произведени преди 89-та, няма краен срок. В действащата сбирка "Времена и хора"също има такива.

Посетителите на изложбата могат да си направят снимка за спомен с предметите.

Източник: nova.bg