Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Китай кацна на тъмната страна на Луната

03 януари 2019 15:41, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 251
Луна

Китай покори тъмната страна на Луната. Сондата "Чанъе"4 се кацна успешно на обратната страна на земния спътник за първи път в историята. Това е безпрецедентен успех за Китай и за проучването на Космоса.

Успешното приземяване на "Чанъе"4 е една от поредицата от мисии, които подчертават амбициите на Китай да се присъедини към елита и дори да поведе проучването на Космоса.

През 2013 година Китай приземи успешно роувър на Луната и стана третата страна в света след САЩ и СССР. Сега се записва в историята като първата държава, провела успешно "меко кацане" на тъмната страна на Луната.

Китайски експерти коментират, че тази космическа мисия показва, че Китай е достигнал напреднала фаза от световна класа в проучването на Космоса, китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да направят.

Въпреки че по-късно се включи в проучването на Космоса, Пекин бързо настига САЩ и дори може да оспори лидерството на Вашингтон в сферата на изкуствения интелект и квантовата компютъризация, коментират експерти.

Китай обяви нов план за създаването на трета космическа станция до 2022 година. Пекин иска също така да изпрати тайконавти на Луната до 10 години, да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Сондата "Чанъе" 4 беше изстреляна от Югозападен Китай на 8 декември сутринта. Навлезе във финална лунна орбита 22 дни по-късно. Основният кораб ще пусне 130-килограмов лунен роувър. Инструментите на кораба и роувъра включват камери, радар и спектрометър, които ще помогнат за установяване на състава на повърхността, сформирана от метеорит. Учените се надяват скалите и прахът в района да разкрият повече информация за геологията на Луната.

Корабът също ще проведе биологичен експеримент, за да се установи дали семената могат да покълнат и дали е възможно излюпване на копринени буби в ниска гравитация на Луната.

Тъй като Луната пречи за директна комуникация от обратната страна, Китай е изпратил сателит да действа като посредник при предаването на информацията.

Източник: Дума