Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Забравете за четките: предимствата на безчетковите високомощни генератори

04 януари 2019 15:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Динамо АД преди около 1 година, брой четения: 335
Забравете за четките: предимствата на безчетковите високомощни генератори

Безчетковата технология има предимство в по-дългия живот на генераторите и по-високото изходно напрежение.

 

Повечето превозни средства и леки камиони все още използват традиционните генератори с четки. Може би тази технология ще продължи да се използва, но има по-добро решение, особено за по-тежкотоварните автомобили. Безчетковите алтернатори се произвеждат вече повече от десетилетие, но изглежда, че този тип генератори все още не се използва широко в автомобилостроенето. Предвид предимствата на безчетковите алтернатори, може би времето да кажем "Сбогом" на генераторите с четки ще дойде много скоро. Но да видим накратко предимствата на безчетковите алтернатори.

 

Износването отнема повече време

Има различни предимства на тази технология в сравнение с по-старата. Всеки шофьор с най-малко две или три години стаж е преживявал или знае, че традиционните генератори се износват в даден момент. Ако генераторът не работи правилно, акумулаторът няма да се зарежда и автомобилът може буквално да спре, докато е на магистралата. Никой не би искал да попадне в подобна ситуация. Една от основните причини за износването на алтернатора е износването на четките му в следствие на интензивната употреба. Този проблем не съществува при безчетковите алтернатори - няма четки, няма проблем.

 

Безчетковите генератори безспорно имат едно голямо предимство в сравнение с по-традиционния вид. Те имат много по дълъг живот на експлоатация в сравнение с традиционните. Липсата на лагери с контактен пръстен намалява броя на износващите се части. Обикновено безчетковият тип е с удължена гаранция - от 100 000 км до над 300 000 км.

 

Друго съществено предимство на безчетковите алтернатори е високата мощност. Докато средният автомобил се нуждае от 50-70 А ток, изискванията за тежки камиони или автобуси са много по-големи. Безчетковите генератори отговарят успешно на това предизвикателство, докато старите генератори имат своите ограничения.

 

Безчетковите генератори в своята си цялост представляват два генератора изградени на един общ вал. Имат общо 13 части по-малко за износване, така че поддръжката е по-лесна и по-евтина. Освен че са по-трайни, тези алтернатори тежат и по-малко.

 

Това ли е видът генератори предназначен за камиони?

Наистина можем направим такова заключение при обобщаване на информацията по-горе. Безчетковите алтернатори работят по-добре, по-дълго и с по-малко проблеми за камионите пътуващи по магистрали, както и за машините за изкопни работи, междуградските автобуси и т.н. Докато прилагането на технологията е предимно свързана с автомобилната индустрия, то тя може да се използва и в други сфери на производство.

Безчетковите алтернатори могат да работят успешно за различни индустрии, свързани с машиностроенето. Освен това технологията намира приложение и при ветрогенераторите. С оглед развиващите се технологии, не е трудно да се заключи, че безчетковите генератори ще увеличат приложението си в различни области на професионална дейност и в ежедневието в бъдеще.