Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Група българи се озоваха на 20 километра от окото на тропическата буря в Тайланд

04 януари 2019 22:39, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 265
Буря, вятър

Един човек е загинал, а още един се води изчезнал в резултат на тропическата буря, която в момента бушува в Южен Тайланд. Това каза за Дарик Панчо Благоев, който от години живее в столицата Банкок.

Бурята Пабук е първо подобно явление за Тайланд от 30 години насам. Тя обаче е засегнала само 15 от общо 70-те провинции на страната.

Нямаме усещането за опасност, съобщиха група български туристи в Тайланд, които се намират само на 20 километра от окото на тропическата буря Пабук. От вчера е започнала евакуация на района, разказва Николета Петрова, която е част от групата. При тях обаче няма паника и смущения на комуникациите, въпреки че островите са отцепени. От вчера сутринта са спрени и всички лодки и фериботи, обясни още Петрова.

Групата български туристи пристига в Тайланд на Нова година, а ден по-късно започват и предупрежденията, коментира Николета Петрова пред Дарик.

Според данни на световните медии, от които се информират и българските туристи, от района са евакуирани около 50 хиляди човека. Пабук е първата тропическа буря в Тайланд от 30 години насам, като тя идва в един от най-натоварените за страната туристически сезони. Бурята обаче постепенно отслабва до тропическа депресия и утре се очаква и времето да започне да се нормализира.

Министерството на външните работи е в контакт с група български туристи, които се намират на тайландския остров Кох Самуи, но не са пострадали от тропическата буря Пабук, като има готовност в случай на нужда да им окаже съдействие, съобщиха от МВнР.

Към този момент предпочитаните за почивка места в Тайланд като Пукет, Кох Самуи и Краби не са силно засегнати от проливните дъждове и силни ветрове. Няма данни за паника сред туристите, посочват още от ведомството.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Ханой на тел. +844 3845 2908, с посолството в Джакарта на денонощния дежурен телефон +62 812 9600 0691, както и с дирекция "Ситуационен център" в МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg

Източник: Дарик
Снимка: Guliver/Getty Images