Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученичката Ирина Костова извади от купела Kръста на Богоявление в Котел

07 януари 2019 17:15, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 5 месеца, брой четения: 235
Ученичката Ирина Костова извади от купела Kръста на Богоявление в Котел

Животворящият Кръст на Богоявление в Котел извади от църковния купел Ирина Костова. Котленчето, което е ученичка в II-ри клас на СУ „ Г. С. Раковски” по стечение на обстоятелствата се оказа първото момиче извадило кръста в историята на тази отколешна традиция в Котел. Свещенника настояваше дете да извади кръста от купела и честа се падна на малката Ирина.

 

Както бяхме известили тази година не се извърши хвърлянето на кръста в езерото пред механата за Богоявление в Котел.

 

Архиерейски наместник ставрофорен свещено-иконом Димитър, сподели, че поради здравословни причини тази година, той няма да е в състояние да извърши ритуала по хвърлянето на Кръста в езерото пред механата. „Разбирам, че много хора ще останат разочаровани от нарушаването на тази традиция в Котел, за което се извинявам на всички и моля да бъда разбран. Всеки може да бъде споходен от заболяване, ще направя всичко според силите си и с Божията милост и подкрепа поне да отслужа в Храм „Света Троица” тържественият Богоявленски водосвет. Още веднъж моля за разбиране и нека това не става повод за лоши думи и коментари”.

 

На Йордановден в Храма няколко десетки вярващи християни взеха участие в празничното Богослужение. След отслужването на водосвета всеки си тръгна от Божият дом с бутилка осветена вода и надежда за здраве и благополучие./KOTELNEWS