Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“

10 януари 2019 17:05, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 5 месеца, брой четения: 248
....................................

ЗА ДЯДО ДОБРИ - СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО

 

Инициативата за построяване Мемориал на Дядо Добри – българският светец от Байлово, е резултат от една общочовешка и българска потребност, потребността от ясна визуализация и докосване едновременно до духовното и материалното, до същността и нейното изображение.

 

Още приживе, той, старецът от Байлово, бе признат от раздираното ни от противоречия и противопоставяния общество като духовен човек, обърнал гръб на всичко долно, мерзко и недостойно, възприемаше го като светец. Защото живееше скромния си живот по своя собствена мярка, неговият аршин бе аршинът на безкористното Добро.

 

Когато днес говорим и мислим за него, си припомням една история, за която казват, че станала в младежките години на Алберт Айнщайн. Провокиран от своя Професор за връзката между Бог, като творец на всичко, включително и на Злото, младият студент, представете си, поставя въпроса за съществуването на неща като „студ” и „тъмнина”! Той отрича тяхното съществуване, просто ги определя като отсъствие на „топлина” и като отсъствие на „светлина”! И прави извода: „Злото не съществува само по себе си. То е просто отсъствието на Доброто, отсъствието на Бог. Прилича на студа и тъмнината и е просто дума създадена от човека, да обозначи липсата на Добро. Бог не е създал Злото. Злото не можем да оприличим нито на вярата, нито на любовта, които съществуват както топлината и светлината. Злото – това е само резултат от отсъстващото Добро и Божествената любов у човека. Злото прилича на студа, който се появява тогава, когато няма топлина, или на тъмнината, която настъпва при отсъствието на светлина.”

 

Историята и животът на Дядо Добри прилича на Топлината и Светлината, на Доброто, което е измерител на Любовта и Човечността ни, доколко я имаме или нямаме в душата си!

 

Дядо Добри, най-често общуваше мълчаливо, често оставяше и незабелязан и подминаван от върволиците хора. Но той вълнуваше с тихото си присъствието, с погледа си нищо не искащ и не чакащ, и с щедрата си десница събрала даренията на нашата човечност и сочеща Пътя към Храма!

 

Един Паметник и Спомен за този наш съвременен светец, приживе канонизиран от народа ни, е Акт на това, че нас ни има, че има Светлина, бореща се с Мрака в душите ни, че има Топлина, която не допуска Студът на Отчуждението и Безнадежността да сковат сърцата и обезвереното ни общество!

 

Дядо Добри – „канонизираният“ приживе от народа светец от село Байлово изгради тихо и кротко пантеон от всенародна любов, макар винаги да е странял от публичността и прожекторите. Градеше го тухличка по тухличка, докато години наред събираше стотинка по стотинка милостиня пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на други места. Милостиня, която после до стотинка даряваше на български храмове. И този негов пантеон от всенародна любов ще продължи да се доизгражда и украсява от поколение на поколение.

 

На официалната фейсбук страница на инициативата „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“ българи от всички краища на света могат да публикуват свои отзиви, да прочетат информация как се движи инициативата, при пълна прозрачност в отчитането на даренията.

 

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка – BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника.

 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.

 

Събраната сума до този момент е 15 956 лв. Благодарим за вярата в хубавата кауза! Доброто е в нас, трябва само да го поканим!