» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ромски протест срещу Каракачанов в понеделник

11 January 2019 20:07, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 9 months ago, number of readings: 333
Красимир Каракачанов

В понеделник, 14 януари, пред Министерски съвет ще се проведе протест срещу изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов - „Циганите станаха нагли“.

Засега искане за оставка на Каракачанов няма, но не е яно дали това няма да се случи в понеделник.

Организатор на протеста е Лиляна Ковачева, която е от ромски произход, но сама казва, че е извървяла дълъг път от гетото до висшите позиции в държавната администрация.

Тя е подала жалба срещу Каракачанов, тъй като се е почувствала засегната от думите му, стана ясно от думите й пред Нова телевизия.

Искам Каракачанов да разбере, че не може да се лепят етикети. Политическият елит трябва да се научи как да говори на избирателите си. Много политици, най-вече от патриотите, са станали такива, благодарение на омразната реч към ромите, подчерта Ковачева.

Според нея случаят във Войводиново се използва за нагнетяване на напрежение.

Тя попита защо след като къщите са незаконни от 20 години, до този момент никой не е предприел мерки, а се е наложило хората да бъдат изгонени при минусови температури.

Ковачева заяви, че очаква на протеста срещу Каракачанов най-малко 200 човека, които са заявили участие в социалната мрежа.

Вицепремиерът отиде във Войводиново в деня след протеста на местните жители, които поискаха събаряне на ромски къщи и заяви, че "циганите са нагли" и призова за събаряне на къщите им. Срещу него беше подадена жалба и от ромско сдружение, в която ВМРО видяха атака от Турция и ДПС.

Протест срещу ромското гето във Войводиново ще има и днес, въпреки че почти всички къщи вече са съборени.

Източник: 24 новини.бг