Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пловдив от днес е Европейска столица на културата

12 януари 2019 14:03, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 6 месеца, брой четения: 274
Снимка: © Facebook / Пловдив Европейска столица на културата 2019

От днес Пловдив е Европейска столица на културата. Откриващото събитие ще се проведе тази вечер от 19 ч. Става дума за грандиозен спектакъл с името "Ние всички сме цветове".

 

На 30-метровата сцена, намираща се в центъра на града, ще се качат 1500 изпълнители - музиканти и актьори - от цял свят. Те ще се пресъздадат мащабната атмосфера на основните теми от програмата на "Пловдив 2019". Сред обявените изпълнители са Теодосий Спасов, Валя Балканска и др.

 

Концепцията за събитието е на немската артистична компания phase7 performing.arts и артистичният й директор Свен Сьорен Байер. Върху гигантската сцена, сглобена върху затворения за движение булевард "Цар Борис III Обединител", има 10 LED екрана и над 350 прожектора.

 

В културната програма на откриващия уикенд влизат прожекции на български филми в "Лъки Дом на киното", изложба на художника Кольо Карамфилов в Градска художествена галерия, музикална програма на откритата сцена "Ядрото" в Капана, концерти на площад "Стефан Стамболов" (пред сградата на Община Пловдив) и огнен спектакъл на Пеещите фонтани в края на деня.

 

Очаква се на откриването тази вечер да присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова и еврокомисарят Мария Габриел.

 

Движението на автомобили в центъра на Пловдив е спряно заради събитието и е забранено паркирането. Промените в движението в Пловдив бяха въведени още на 27 декември и доведоха до промени и в маршрутите на превозните средства от градския транспорт.

 

Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ще се излъчва на живо в YouTube за всички, които няма да могат да присъстват./webcafe.bg