Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нова Загора отбеляза 141 години от Освобождението на града

14 януари 2019 15:47, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 5 години, брой четения: 1346
-----

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева се включи в честването на 141-та годишнина от Освобождението на Нова Загора. Пред Паметника на Освобождението в Нова Загора бе отслужена панихида за загиналите и се проведе почетна церемония. С преклонение и едноминутно мълчание бе почетена паметта и на хилядите знайни и незнайни воеводи, учители, духовници, занаятчии, търговци, бунтовници, революционери, книжовници, обикновени българи, вложили в девиза „Свобода или смърт“ себе си и България.

Почетена бе и паметта на войниците от Предния отряд, командван от ген. Гурко, освободил Нова Загора през лятото на 1877 година.

На церемонията присъстваха кметът на общината Николай Грозев, общински съветници, граждани и представители на младежката организация на ГЕРБ в Нова Загора.

На 14 януари 1878 година в трижди опожарения град влизат частите на Първи Улански Санктпетербургски полк, командван от полковник Василий Балк и Нова Загора е окончателно свободна.

„Нека съхраняваме историческата памет! Нека градим с мъдрост настоящето! Нека гледаме с вяра в бъдещето! Нека знаем!“, написа към новозагорци в личната си Фейсбук страница Галя Захариева по повод бележитата дата.

Снимки

-----==----