Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Строят общежитие за учениците от НХГ "Д.Добрович" със средства от Министерството на културата

15 януари 2019 13:52,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 896
Гост на празничното събитие бе областният управител Ч.Божурски

Започва строителството на ново общежитие за учениците от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Символичната първа копка бе направена на 15 януари, с благословията на Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий. Гост на празничното събитие бе областният управител Чавдар Божурски.

Общежитието ще се намира в двора на гимназията. То ще е с 12 спални помещения, с капацитет от 24 до 36 места. Ще има всички модерни удобства за пребиваване, подготовка и осмисляне на свободното време, каза директорът Александър Дойчинов. Министерството на културата осигурява 200 хил.лева за обекта, които ще покрият разходите за първия етап на строителството. Гимназията ще кандидатства за финансиране и по програма „Красива България“. През март ще открие дарителска кампания, средствата от която ще се изразходват за оборудване на общежитието. „Предавам поздравите на министър Банов към едно от най-престижните училища по изкуства“, каза Елиянка Михайлова, директор на дирекция „Художествени и сценични изкуства“ към МК, която бе гост на гимназията заедно с председателя на общинския съвет Димитър Митев и зам.кмета Пепа Чиликова.

Дядо владика отправи молитва и приветства учителите и учениците. Той подари на гимназията картина, нарисувана през 1996 г. от деветокласничката Йордана Кунчева. Подаръкът развълнува всички. Оказа се, че някогашната ученичка вече е преподавател в гимназията, с научна степен „доктор“.

В НХГ „Д.Добрович“ учат близо 120 ученици от различни населени места в страната. От десет години училището няма общежитие.

Снимки

Директорът Ал.Дойчинов представи проекта за новата сградаМомент от празникаДядо владика отправи молитва и подари картина на гимназиятаОказа се, че ученичката, нарисувала картината, вече е преподавател в училищетоПриветствие поднесе Елиянка Михайлова от МК /на снимката/, както и зам.кметът на община Сливен Пепа ЧиликоваУчениците от елитната гимназияТеренът на обекта бе осветен от протосингела на митрополията отец Евгений ЯнакиевНаправена бе символичната първа копка