» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител информира вицепремиера Дончев и МОН за изпълнението на механизма за обхват

22 January 2019 15:39,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 727
На последното заседание на ОКЦ бе взето решение да се внесе искането.

Областният управител Чавдар Божурски изпрати писма до вицепремиера Томислав Дончев и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка с обхвата и задържането на децата и учениците в образованието. В писмата се предоставя информация за провелото се на 17 януари заседание на Областния координационен център и се отправя искане за допълнителни указания относно приложението на чл.5 ал.9 т.4 от ПМС №100/8.06. 2018 г.

Съгласно този текст от цитираното постановление, при отсъствие по неуважителни причини на децата от предучилищните групи за повече от 3 дни и при повече от 5 неизвинени отсъствия на учениците месечно, на родителите се налагат наказания за административно нарушение. Санкциите се определят по реда на чл.347 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, като наказателните постановления се издават от общинските кметове /размерът на глобите варира от 50 до 150 лева/. На последното заседание на Областния координационен център представителите на общините изразиха мнение, че при така определения брой на отсъствията, на наказания подлежат и родителите на деца, които не са трайно непосещаващи детска градина или училище, съобщава в писмата Чавдар Божурски. По тези съображения Областният координационен център предлага да се обмисли възможността за прецизиране на текста в чл.5 ал.9 т.4. От общинските администрации още отчитат трудности в използването на формуляра за съставянето на акт за административно нарушение, който е внедрен в Информационната система за реализиране на механизма, и настояват той също да бъде прецизиран.

Областният координационен център /ОКЦ/ е създаден със заповед на областния управител през септември 2018 г., във връзка с ПМС №100 и писмо на вицепремиера Томислав Дончев. Целта на ОКЦ е да регулира взаимодействието на институциите, ангажирани с обхвата и задържането на децата и учениците в образователната система.