Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Язовир "Асеновец" вече има акт за собственост

24 януари 2019 13:17,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 873
Язовир "Асеновец" е уникално инженерно-техническо съоръжение, едно от богатствата на Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски утвърди акт за публична държавна собственост на язовир „Асеновец“. Актът е вписан в Службата по вписвания с входящ регистрационен номер от 17 януари 2019 г. Съоръжението досега не е било актувано.

На територията на страната има 54 комплексно-значими язовира.Осем, сред които и "Асеновец", се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване. Общата му площ възлиза на над 1 млн.кв.м., обемът на язовирната чаша е около 28 млн.куб.м. Данъчната оценка към момента на утвърждаване на акта е на стойност 8 632 825,2 лева.

Изграждането започва през 1973 година, когато председател на Окръжния народен съвет /ОНС/ е бил Георги Данчев. Съоръжението е разположено в землищата на Сливен, селата Въглен и Бяла. Първоначално е бил планиран за индустриално водоснабдяване на промишлената зона на града, но на по-късен етап предназначението му е променено и за питейни нужди. Проектът е изработен от предприятието „Водоканалпроект“ при Научно-изследователския и проекто-проучвателен институт към Министерството на строежите и архитектурата. Обектът е бил изследван и за сеизмична устойчивост. В началото на 1987 г. е бил готов и е започнало завиряването му. В проектирането и изграждането на язовирната стена държавата е вложила 4 190 665 /по цени от 1987 г./.

Житейският път на Георги Данчев прекъсва внезапно през 1980 г. Не е дочакал откриването на язовира. „Асеновец“ е уникално инженерно-техническо съоръжение и е голямо богатство за Сливен, че го има. В документацията за обекта се съдържат заповеди, предшестващи строителството, които са написани собственоръчно от тогавашния председател на ОНС. Тези документи остават на съхранение в областната администрация.

През 1999 година Законът за водите обяви за публична държавна собственост комплексно-значимите язовири. С последвали промени в същия закон В и К-системите и съоръженията, публична държавна собственост, преминаха в баланса на областните администрации и бяха отдадени по договор за стопанисване и управление на съответните В и К - дружества.

Подготовката за актуването на язовира бе извършена от Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областната администрация. Предстои да бъдат съставени актове за държавна собственост и за останалите недвижими имоти, представляващи В и К - системи.

Снимки

В областната администрация се съхраняват тази и други заповеди, написани на ръка от Георги Данчеввтората страница на същата заповед, с подписа на Данчев