Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Успешен финал на учениците (стажанти) от ПГ по Механотехника Сливен по проект "Ученически практики"

23 май 2018 15:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ПГ по Механотехника преди 5 години, брой четения: 1841
УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ

През учебната 2017-2018г. стартирането на проект „Ученически практики” започна на 26 февруари с 20 ученици от две професионални направления - автотранспортна техника и машини и системи с ЦПУ в две фирми партньори, където всички ученици отработиха по 240 часа в реална работна среда.

В проекта взеха участие ученици от 10, 11, и 12 клас, разпределени в автотранспортна техника и машини и системи с ЦПУ ръководени от двама наблюдаващи учители и един консултант. Партньори на училището по проекта са две фирми от региона, където се обучаваха учениците от ПГМ - Сливен. В условието на реална работна среда учениците, подпомагани от наставниците определени от фирмите работодатели успешно надградиха наученото в училище и успяха да усъществят връзката теория-практика.

 

В направление автотранспортна техника учениците извършваха дейности по начална диагностика - откриване на неизправности, тяхното отстраняване чрез използване на диагностична апаратура реглаж на преден и заден мост, работа с газ анализатор, и съоръжения за демонтаж и монтаж на гуми, балансиране на колела и ремонт на автомобили,

 

Практиката се проведе във следните фирми:

 

„СЛИВЕН АУТО“ ООД – наставник Румен Русев (10 ученици)

В направление машини и системи с ЦПУ учениците надградиха своите умения по металообработване, струговане, фрезоване, шлосерски операции, монтажни операции, заваряване на метални изделия откриване на неизправности на агрегати и възли и тяхното отстраняване чрез използване на съвременна техника.

Учениците проведоха учебната практика по измервателна лаборатория в реална работна среда, с което придобиха и развиха нови знания за техническите средства, осигуряващи качество на изработените изделия чрез измервателни уреди и средства и схеми за контрол. Придобитите знания са им необходими за самостоятелно измерване на определени параметри на металорежещите инструменти, проектиране на технологични процеси, установяване функционалното състояние на машините.

Усвоиха знания и умения за измерване на размери и грапавост на повърхнините, за разчитане на електрическите схеми, за свързване на електрическите вериги и измерването на съответните електрически величини, за измерването параметрите на електронните елементи и интегралните схеми.

Практиката се проведе във фирма ЗММ – Сливен АД, с наставник инж. Тодор Тодоров – участваха 10 ученици.

 

По време на стажа учениците „стажанти“ изпълняваха задачи, поставени от наставниците и свързани с естеството на работата на фирмите. Учениците отработиха по 240 часа в реална работна среда.

 

На 21 май 2018 г. в Професионална гимназия по механотехника - Сливен се проведе заключителният етап по този проект за 10 ученика от направление Aвтотранспортна техника Предстои издаване на сертификат за участие в проекта.

 

В заключение:

Проектът „Ученически практики“ предостави чудесна възможност на Бизнеса да използва капацитета на млади, ентусиазирани и обучени ученици, които допринесоха за популяризиране дейностите на Фирмите – работодатели, както и да обменят нови и свежи идеи, които да спомогнат за тяхното успешно развитие, а от друга страна, бизнесът спомогна за подобряване на качеството на професионалното образование чрез повече и по - добри възможности за практика на учениците в реална работна среда, както и активно включване в професионалното образование чрез разработването на програми за практическо обучение по професии.

 

Практиката ще даде възможност учениците да направят по-лесен прехода от училище към пазара на труда или висшето образование.

Снимки

ПРОЕКТ „ УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ “ПРОЕКТ „ УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ “ПРОЕКТ „ УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ “