Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Шест емблематични автомобила от времето на социализма

30 януари 2019 09:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 6 месеца, брой четения: 347
Лада 2101

Съветските и източноевропейските автомобили са силна и неразделна част от българското битие. Все по-малко виждаме Лади и Трабанти, но когато това се случи, по-възрастните от нас винаги си спомнят за времената преди демократичните промени. Тези четири колесни коли никога не са се славили с особено приятен за окото дизайн, но от друга страна доста от тях и днес могат да сложат в малкия си джоб някои прехвалени западни високо технологични автомобили. Ето колите, които оставиха най-трайни спомени в българския шофьор:

 

Лада 2101

Започва живота си като Fiat 124, който предлага просторна кабина, пружини на задното окачване и дискови спирачки на четирите колела. И докато Fiat постепенно разви идеите си, най-вече като дизайн, Лада сякаш застина във времето и до самия си край продължи да изглежда като тухла на колела. Десетки милиони автомобили от този модел са произведени от 1970 до 2012 година. А дори днес модификациите ВАЗ 2110, 2105 и 2107 продължават да се произвеждат край Кайро, Египет.

 

Лада Нива

Родоначалникът на модерните кросоувъри, който вдъхнови Suzuki да направи Vitara. В момента у нас се продава за 16 000 лв с найлоните на седалките, което продължава да е отлична сделка. Да, ще трябва да се примирите със спартанското оборудване, но има възможност и за добавяне на екстри. При всички положения Нива е една от гордостите на съветския автомобилен ум, който и днес се представя повече от достойно на и извън пътя.

 

Трабант

Уникален мъник, сътворен от памучни отпадъци и фенолова смола. За разлика от стотици други автомобили, двуцилиндровият му двигател е разпознаваем далеч преди да видите комичното купе да се задава. В периода 1957 – 1991 са произведени 3.7 милиона броя в родината му ГДР. Днес останалите в движение са с колекционерска стойност.

 

Вартбург 353

Разнообразието на стоки в ГДР не е било особено голямо. Затова и единствената алтернатива на Трабант е по-големият Вартбург, базиран на дизайн на БМВ от 1938 година. Снабден е с двутактов двигател с обем 993 куб. см с три цилиндъра. Голямото му предимство обаче е елементарната технология. Агрегатът има само 7 основни движещи се компонента, което го прави лесен за поддръжка дори за автомобилни лаици. Производството и търсенето му обаче толкова се разминават по онези времена, че понякога се налага да се чака и 10 години, след като машината е платена, за да стигне до собственика си.

 

Юго

Възпитаникът на завода в Крагуевац се произвеждаше съвсем доскоро – поточната линия спря през 2008 година след 28 години вярна служба на югославската, а след това и на сръбската икономика. Юго е вдъхновено от Фиат 127 и предлага напречно разположен двигател и предно задвижване. В края на 80-те прави плах опит да пробие на американския и британския пазар, но успехът така и не отваря вратата на югославския автомобилопроизводител.

Времето на социализма: Младите не знаят, а старите не помнят (ВИДЕО)

 

Москвич 412

Когато Москвич открива своя магазин в Лондон през 1969 година, 300 от доставените 412 броя се разпродават като топъл хляб. Очевидно екзотичен на Запад, тук ние сме повече от свикнали с този седан, оцеляващ през жестоките препятствия на времето. Най-голямото му достойнство се крие под капака. Някои смятат, че 1.5-литровият, 4-цилиндров двигател е вдъхновен от M10 агрегата на БМВ. Освен това е изключително издръжлив на натоварване – в спомените на хората винаги изниква поне един такъв, очукан и клекнал на една страна, натоварен с щайги с ягоди или картофи.

Източник: Дарик
Снимка: Интернет и Ретро музей

Снимки

Лада "Нива"ТрабантВартбург 353Москвич 412