Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проучване обемна активност на радон в жилищни сгради и в кметствата на общината

31 януари 2019 15:30, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 855
---

На специално организираната среща с кметове и кметски наместници на населените места в общината експерти от Регионална здравна инспекция Сливен разясниха подробно целите на стартиралия проект на Министерството на здравеопазването и Национален център по радиобиология и радиационна защита. Мероприятието е за изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон.

На кметовете се предоставиха пасивни дългосрочни детектори, които да бъдат поставени в жилищни сгради на доброволци за период от 3 до 6 месеца.

В своето експозе експертите подчертаха, че предоставения за престояване в жилищата детектор е напълно безопасен. Той не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение, а измерва част от естествения радиационен фон и не събира никаква друга информация за помещението, в което е поставен. Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха, и така прониква в жилищата. Радонът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура.

31.01.2019 г.

Снимки

------