Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Железопътните превозвачи от ЕС ще получат достъп до жп инфраструктурата в България

07 февруари 2019 14:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 214
...

Железопътните превозвачи от ЕС ще получат достъп до жп инфраструктурата в България. Това трябва да става при справедливи и прозрачни условия.

Това предвиждат промени на Закона за железопътния транспорт, приети на първо четене от парламента.

Текстовете отразяват в родното законодателство т. нар. Четвърти железопътен пакет на ЕС от 2016 г.

Друг запис в закона обаче на практика блокира навлизането на конкуренти на БДЖ по търговските линии, дори и да не искат компенсации от страна на държавата.

Според гласуваните промени Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" ще има право да ограничи достъпа за превоз на пътници между железопътни гари в страната, включително по алтернативен маршрут, когато такъв превоз вече се извършва въз основа на договор за обществени услуги за железопътен превоз и може да доведе до нарушаване на икономическото равновесие.

Това се дава възможност за жп администрацията, която е към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да блокира либерализацията и навлизането на други превозвачи освен БДЖ-Пътнически превози до жп инфраструктурата до 2024 година. Това е така, защото дотогава е в сила договора с националния жп превозвач за осигуряване на задължителна обществена услуга. След това държавата би трябвало да обяви нов конкурс, на който БДЖ да се конкурира при равни условия с всички други превозвачи от ЕС, които поискат да возят пътници у нас.

Източник: OFFNews