» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Железопътните превозвачи от ЕС ще получат достъп до жп инфраструктурата в България

07 February 2019 14:40, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 year ago, number of readings: 215
...

Железопътните превозвачи от ЕС ще получат достъп до жп инфраструктурата в България. Това трябва да става при справедливи и прозрачни условия.

Това предвиждат промени на Закона за железопътния транспорт, приети на първо четене от парламента.

Текстовете отразяват в родното законодателство т. нар. Четвърти железопътен пакет на ЕС от 2016 г.

Друг запис в закона обаче на практика блокира навлизането на конкуренти на БДЖ по търговските линии, дори и да не искат компенсации от страна на държавата.

Според гласуваните промени Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" ще има право да ограничи достъпа за превоз на пътници между железопътни гари в страната, включително по алтернативен маршрут, когато такъв превоз вече се извършва въз основа на договор за обществени услуги за железопътен превоз и може да доведе до нарушаване на икономическото равновесие.

Това се дава възможност за жп администрацията, която е към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да блокира либерализацията и навлизането на други превозвачи освен БДЖ-Пътнически превози до жп инфраструктурата до 2024 година. Това е така, защото дотогава е в сила договора с националния жп превозвач за осигуряване на задължителна обществена услуга. След това държавата би трябвало да обяви нов конкурс, на който БДЖ да се конкурира при равни условия с всички други превозвачи от ЕС, които поискат да возят пътници у нас.

Източник: OFFNews