Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Петър Илиев, кмет на село Тополчане: Трябваше да сложа край на една анархия и абсолютно порочна практика

08 февруари 2019 16:45, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 5 месеца, брой четения: 2272
снимкa:" Наблюдател", Петър Илиев, кмет на село Тополчане

Във връзка с публикации на уважавани от нас местни медии, които засягат казус, свързан с кметството на село Тополчане и името на настоящия кмет Петър Илиев, без публично изнесена негова гледна точка, репортер на „Наблюдател“ потърси г-н Илиев за коментар, както и общинското ръководство на Сливен, доколко последното е запознато и с каква информация разполагат по случая. Публикация от 21.01.2019г. в местна медия със заглавие „Първата селска юристка си тръгна, а селският кмет?“ предизвика нашия интерес. Какво сподели пред наш репортер кметът на село Тополчане Петър Илиев?

 

Петър Илиев е кмет на сливенското село от 2015 година. Какво обаче той заварва като документация, отчетност, или както сам се изрази „Завареното положение беше меко казано абсолютна анархия“.

 

„След встъпването ми в длъжност като кмет на с. Тополчане на 10.11.2015г., беше редно да се запозная с документите, които приех с протокол от предишния кмет, както и с всички останали документи от архива, под които щях да полагам подписа си и да гарантирам достоверност според законите на Р България. Не беше трудно да установя множество нередности по редица дейности в документите до м. април 2015г. Завеждани и описвани по задължение и длъжностна характеристика от младши експерт, секретарка, държавен служител - г-жа Даниела Колева Петрова. Установих проява на абсолютна небрежност, некомпетентност и липса на професионализъм. В процеса на работа започнаха да възникват още проблеми с други държавни институции, за които разполагам с документи и доказателства. За провеждане на конкурс за държавен служител относно изискванията за заемане на определена длъжност, съм се позовал на нормативните актове. Юристката Мария Митева е назначена на мястото на Даниела Петрова, която излиза в майчинство още по времето на бившата кметица на село Тополчане през 2015 г.“, заяви настоящият кмет Петър Илиев.

 

Според Протокола на Общинска администрация-Сливен изискванията към качествата на кандидатите за длъжността „младши експерт“ в административно звено в село Тополчане са спазени по закон.

 

„В трудовата книжка на юристката Мария Митева има защитен стаж по специалността ѝ“, уточни Петър Илиев.

 

При проверката преди встъпването си в длъжност кметът и екипът му констатират липса на архивирана и подредена документация, множество предписания от НОИ за грешки при подаване на болнични листове, при изготвяне на УП-2 и УП-3 има непопълнени и недовършени удостоверения при написването. Липсват подписи на изготвил на счетоводител и кмет, както и заявления при изготвяне на удостоверенията. Получени са протоколи от НАП за попълване на грешни данни през 2010г, 2011г, 2012г., 2013г., 2014г. и 2015г. Установени са множество корекции на декларации. Има справки на служителите в кметство Тополчане и кметство Калояново за пропуски в изчисляването на осигуровките. В попълването на пълномощните, сега - придружителни писма, се виждат множество корекции на подадените вече декларации. На някои от придружителните писма липсват данни, има неподписани и неподпечатани. На два пъти в кметството е получено разпореждане за констатирани нарушения от Пожарна безопасност. По данни на служители от социалните служби за обществено полезния труд от 14 дни липсват подписи в инструктажните книги. Присъствените форми - отчети за положен труд, таблици и протоколи не са представяни в срок.

 

„Присъствието на отработващите за 14 дни се е водело от общ работник, назначен на работа в кметството на селото, който от дома е попълвал документите на неграмотните, като е разполагал с личните данни на всичките почти 400 души. По данни на свидетели, срещу заплащане, всичките са се водили на работа, но в действителност са работили в други градове и села. При встъпването ми в длъжност този работник беше веднага освободен с цел незабавното прекратяване на тази порочна практика“, обясни Петър Илиев и допълни, че ведомостта за заплатите се е правила от служители в друга администрация, а болничните листове са обработвани от друг служител.

 

При встъпването на Митева през април 2015г., справката на заетите с обществено полезен труд-2015г. стартира с 380 души, чиято бройка до декември същата година пада до 358 души. През 2016-та заетите с обществено полезен труд през февруари са 343 души, а до декември същата година се стопяват до 95. През 2017-та през февруари те са били 133-ма, а декември едва 49 души. През 2018 г. февруари заетите с обществено полезен труд са 59, а декември на същата година едва 39 души. Това показва справката през мандата на Илиев и неговия екип, за което той коментира следното:

 

„Този резултат е налице, благодарение на екипа ми, с огромната помощ на Митева, защото през този период на същите тези хора от април 2015-та, почти на 100%, успяхме да им осигурим постоянна работа и значително добри доходи“.

 

Но да се върнем към настоящето в историята около мястото младши експерт в Кметство с. Тополчане. Сливенският административен съд се произнася в полза на юристката Мария Трифонова Митева, която е назначена за младши експерт. Даниела Петрова обжалва решението на Сливенския съд пред Върховния административен съд в столицата и печели делото.

 

От своя страна кметът на Община Сливен Стефан Радев посочи, че няма как да коментира съдебни решения.

 

„Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация служителите в кметствата се назначават от кметовете по места. Винаги съм държал те да имат тази самостоятелност, респективно и отговорност. Дали служителите да бъдат с икономическо, юридическо, или друго образование, е решение на кмета на съответното населено място“, подчерта Стефан Радев.

 

Той посочи, че Сливен е най-голямата по територия община в България, с най-много населени места.

 

„Общината е осигурила възможност за достатъчен брой служители в кметствата. Целта е по-добро административно обслужване“, изтъкна още Радев.

 

06.02.2019г.

Александра Иванова