Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

GIGABYTE добави два нови сървърни модула с AMD EPYC към продуктовата линия "RACKLUTION-OP" за информационни центрове

12 февруари 2019 10:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 264
GIGABYTE добави два нови сървърни модула с AMD EPYC към продуктовата линия

GIGABYTE официално даде старт на два нови AMD EPYC изчислителни модула към гамата решения RACKLUTION-OP, която е базирана на отворените стандарти за сървърни шкафове (Open Rack Standards) на Проекта за отворени изчислителни среди (Open Compute Project - OCP). Двата нови модула, TO22-Z61 и TO22-Z62, са оборудвани с по два цокъла за AMD EPYC Naples процесори. Така те предлагат голям брой изчислителни ядра и впечатляващ капацитет на паметта, както и гъвкави опции за сторидж (изцяло с SSD дискове или комбинация от SATA / SAS + флаш-устройства), както и наличието на до 3 допълнителни PCIe разширителни слота. Всеки модул е проектиран да влезе в 2OU трей с три гнезда. Освен достъпни като самостоятелни продукти, тези модули могат да се интегрират в напълно оборудвани, OCP съвместими шкафове за бързо и лесно инсталиране в информационните центрове.

Изчислителните модули TO22-Z61 и TO22-Z62 с AMD EPYC чипове

Тези устройства с 2OU височина са снабдени с по два цокъла за процесори AMD EPYC 7000 серия (Naples), с 8 канала за оперативна памет и 8 броя DIMM слотове на цокъл (16x DIMM слотове на модул).

TO22-Z61 предлага гъвкава комбинация от флаш и SATA сторидж капацитет с 4x 2,5-инчови, предни, „hot swappable“ гнезда за SSD / HDD диска, в които могат да се поставят максимум 2x NVMe устройства + 2x SATA диска (или до 4x SATA диска вместо NVMe). SAS устройствата могат също да се използват с поставяне на допълнителна карта.

Другият модул, TO22-Z62, предлага голям капацитет само полупроводников сторидж, с 4x 2,5” предни, „hot swappable“ гнезда, в които се поставят максимум 4x NVMe устройста (или до 4x SATA диска вместо NVMe), и възможността да се добави още капацитет с други 4x вътрешни 2.5” гнезда за NVMe устройства (за общ възможен капаците от 8x 2.5” NVMe сторидж).

TO22-Z61 и TO22-Z62 разполагат с по два нископрофилни PCIe x16 слота за разширяване на възможостите за сторидж или мрежови комуникации. TO22-Z61 има допълнителен OCP PCIe x16 мецанин слот (OCP слотът на TO22-Z62 е зает от U.2 HBA разширителна карта). Като мрежови възможности, и двата модула имат по два 1Gb Ethernet LAN порта, както и отделен MLAN порт за дистанционно управление.

TO22-Z61 и TO22-Z62 са проектирани лесно да влизат в 2OU трея с три гнезда на GIGABYTE (за обща плътност от три изчислителни модула в рак с 2OU височина) - или TO20-BT1 (OCP трей за модули Версия 1.0, съвместим с шкафовете на GIGABYTE 41OU DO20-ST0 или DO20-ST1, или с 12OU DO60-MR0 мини-шкаф), или в TO21-BT0 (an OCP Версия 2.0 трей съвместим с шкафовете на GIGABYTE 41OU DO21-ST0 или DO21-ST1).

Преглед и предимства на OCP сървърите

Какво представляват Отворените стандарти за сървърни шкафове (Open Rack Standards - ОСР)?

Това е „оупън сорс“ набор от насоки за хардуерен дизайн разработен от Facebook и след това през 2011 г. преобразуван в отворен проект. В качеството си на оупън сорс, проектът предлага възможността всеки да допринася за неговото развитие, вследствие на което различни организации свързани с разработката на центрове за данни допринасят със своя опит за проектирането на хардуер, който може по-бързо и по-лесно да се инсталира, който е по-евтин и е с правилните характеристики и функционалност да бъде мащабируем и ефективен, както и да пести пространство и енергия.

Дизайнът по Open Rack Standards може да постигне това по няколко начина. Първо, ширината на шкафа е 21” в сравнение с традиционните 19” шкафове, а единицата за височина на сървър е 1OU (1,89 инча, в сравнение с 1U (1.75”) височината на традиционните сървъри). Това дава повече хоризонтално и вертикално пространство във всеки трей за повече изчислителна, мрежова и сторидж плътност, или за по-добра организация на охлаждането и окабеляването. Второ, захранването на всеки отделен ракмаунт сървър се премахва, за да се обедини в централен захранващ модул. Това не само освобождава повече пространство за останалите компоненти, но и позволява по-добро охлаждане и по-добра ефективност на поддръжката на консолидирания захранващ блок. Захранването се подава към изчислителните, сторидж и GPU модули директно по система от захранващи шини прокарани по задната страна на шкафа.

Освен тота, сървърните модули се проектират като Lego тухлички, достатъчно малки, за да работи с тях само един човек. Това също така добавя удобство и лекота при мащабирането: всеки модул е достъпен индовидуално и може да се поръча след време, за да добави капацитет към съществуващата инфраструктура. Проектът за отворени изчислителни среди (Open Compute Project) твърди, че тези характеристики на дизайна са с 38% по-енерго-ефективни * за изграждане и с 24% по-евтини за експлоатация от традиционната 19” инфраструктура на шкафовете за компаниите, които за първи път възприемат отворените стандарти на сървърни шкафове.

* https://www.opencompute.org/about

 

RACKLUTION-OP

RACKLUTION-OP OCP решенията на GIGABYTE се делят основно на два различни варианта на схемата на захранване, съответстващи на двете версии на Open Rack стандартите: OCP Version 1.0 е дизайн на сървърния шкаф със захранване подавано по три вертикални 12V шини, докато при OCP Version 2.0 захранването е по една единствена вертикална 12V шина. Всеки конектор на шината може директно да подава до 960W (80A x 12V), следователно в шкафа OCP Version 1.0 (с три шини) се подават до 2880W на рафт (960W x 3 шинни конектора); така този шкаф е подходящ за поставяне на GPU модули с големи изисквания към захранването, докато шкаф OCP Version 2.0 (с една захранваща шина) може да подава до 480W на модул и е по-добър ценово-ефективен избор за изчислителни и сторидж модули с по-малки изисквания към захранването. И двата варианта съществуват едновременно и клиентите могат да избират дизайн на хардуера съответстващ на конкретните нужди на техните системи.

 

Сървърните решения на GIGABYTE се предлагат у нас от дистрибутора SG-Computers Engineering. Допълнителна информация за тях можете да получите на https://sg-computers.com.

Снимки

Изчислителни модули TO22-Z61 и TO22-Z62▲ Трей за модули T020-BT1 OCP 1.0Трей за модули T021-BT0 OCP 2.0  Преглед и предимства на OCP сървърите Open Rack Standards - ОСРRACKLUTION-OP