Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Три училища в област Сливен заявиха прием за обучение по нови професии

12 февруари 2019 16:18, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 6 месеца, брой четения: 198
Ст.експерт Светла Драганова представи предложението за план-приема

Три учебни заведения в Сливенска област предлагат да бъде разкрито обучение по 4 нови професии през следващата учебна година, съобщи началникът на РУО Боян Аксаков на заседание на Постоянната комисия за заетост към Областния съвет за развитие. СУ „П.К.Яворов“ е дало заявка за 1 паралелка по информационно осигуряване. СУ „К.Константинов“ – 1 паралелка по спедиция, транспортна и складова логистика. ПХГ „Д.Дамянов“ – 1 паралелка по социални дейности и 1 за екскурзоводи. Пет професионални гимназии планират 13,5 паралелки по професии, за които е очакван недостиг. А дуална форма на обучение са заявили в ПГМ, ПГЕЕ „М.Кюри“ и ПГТО „Д.Желязков“.

През учебната 2019/2020 г. общо 20 средни училища и гимназии ще извършат държавен прием на близо 2000 ученици, които в момента са седмокласници. Заявени за разкриване са 25 профилирани и 48 професионални паралелки. „Предложенията са съобразени с критериите на МОН да се повиши приемът в СТЕМ-специалностите /обучение чрез наука, технологии, инженерство и математика – б.р./ и в професионалното обучение“, отбеляза началникът на РУО. „За новата учебна година 61,6 на сто от учениците ще са в СТЕМ-профили, технически и АйТи-професии при определен за областта минимум от 46,5 на сто“, допълни Светла Драганова, ст.експерт по организация на средното образование в РУО. Отделно три училища към други министерства планират разкриването на 5 паралелки: НУФИ-Котел – 2 паралелки за завършили седмокласници с капацитет 52 места, НХГ-Сливен – 1 паралелка с 24 места, а Спортното училище в Сливен – 1 паралелка с прием след пети и една – с прием след шести клас. /Разпределението на профилираните паралелки по видове профили и на професионалните паралелки по област на образование – виж в графиките/.

Изготвеното от РУО предложение за държавния план-прием бе съгласувано от Постоянната комисия по заетост. То ще бъде внесено за утвърждаване от Министъра на образованието и науката. Постоянната комисия прие още доклад за работата си през 2018 г. и индикативната програма за 2019 г.

Заседанието ръководи зам.областният управител Димитринка Петкова. В него участваха ръководители или представители на РУО, „Социално подпомагане“, „Инспекция по труда“, „Бюро по труда“, Отдела за статистически изследвания, общините, синдикатите, работодателските организации.

Снимки

Приемът е съобразен с желанията на родителите и изискванията на МОН, каза началникът на РУО Б.Аксаков.Заседанието ръководи зам.областният управител Д.Петкова, участваха представители на държавни ведомства, синдикати, работодателиРазпределение на профилираните паралелки по видове профилиРазпределение на професионалните паралелки по област на образование