Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

237-метрово любовно писмо изписаха хора от цялата страна

14 февруари 2019 09:14, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 541
Корица

гр. Търговище получи приза „Романтична столица на България“ за 2019 г.

 

В навечерието на Свети Валентин журналисти и читатели заедно отброиха метрите на най-дългото любовно писмо на България. Рекордно голямото романтично послание е с обща дължина 237 м, а в написването му участваха стотици хора от 20 града в страната.

Близо две седмици, от 29 януари до 10 февруари, всички желаещи имаха възможност да оставят своите лични послания към любимите си върху специални хартиени свитъци в 27 книжарници в цялата страна. Организаторите Издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон” проведоха романтичната инициатива за четвърти път, като тази година бяха вдъхновени от книгата „В градините на любовта”, която съдържа текстове за любовта от Халил Джубран.

 

Финалът на кампанията бе на 13 февруари 2019 г. вечерта в софийската книжарница „Хеликон-Витоша“ заедно с премиерата на книгата. Специално за повода луксозното издание се сдоби с шоколадов двойник, изработен от „Милмекс“, които бяха осигурили за присъстващите шоколадови изкушения, изобразяващи романтични и еротични сцени.

Атракция за гостите бяха и всички любовни писма, събрани на едно място. Всеки можеше да прочете част от многообразните послания, сред които цитати от книги, посвещения на различни езици, авторски стихове, есета и дори рисунки.

 

За доброто настроение на вечерта се погрижаха актьорите Силвия Петкова и Стефан А. Щерев, които, освен че умело влязоха в ролята на водещи на събитието, поведоха гостите из поетичния свят на Халил Джубран. С присъщата си емоционалност и артистизъм те прочетоха откъси от книгата, които изразяват различните нюанси на любовта.

След това всички се насладиха на ефирния танц „На лунна светлина“. Първият трепет, страстната прегръдка, дълбокият любовен копнеж, безусловната любов, бяха претворени в красиви движения от Николина Карагеоргиева и Керан Костадинов oт фондация „Танцово изкуство - Илиев” с директор Петър Илиев.

 

Кулминацията на събитието беше обявяването на общата дължина на писмата и на името на книжарницата, в която е изписано най-дългото любовно послание. Тази година най-активни са били читателите в гр. Търговище, които са изразили любовта си върху внушителното 53-метрово писмо. Книжарницата отнесе в своя град приза „Романтична столица на България“ за 2019 г. На второ и трето място останаха книжарниците от град Велико Търново и Русе, съответно с 48,4 м и 26 м.

 

Новината бързо достигна до книжарницата първенец. Развълнуван, книжарят Борислав Курдов сподели, че се гордее със своите съграждани: „В дните, докато течеше кампанията, имах чувството че се лее любов. В днешно време, когато хората от нашия малък град са затрупани с всекидневни грижи, да не загубиш любовта и нуждата от романтиката, е постижение. Хубаво е да не забравяме ближния, да му казваме всеки ден, че го обичаме…“.”

 

Снимки

237-метрово любовно писмо изписаха хора от цялата страна