Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Известният драматург, писател и поет Стефан Цанев, разказа за живота и творчеството си

18 февруари 2019 20:15, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 835
Среща-разговор със Стефан Цанев

Среща-разговор с драматурга, писател и поет Стефан Цанев, се състоя днес, 18 февруари 2019 г., в сливенската зала „Май“. Събитието бе организирано от Сдружение „Перлата на Сливен“, с подкрепата на Община Сливен.

Стефан Цанев е роден през 1936 г. Завършва журналистика в Софийския университет. През 1960-1965 г. учи драматургия в Московския киноинститут. Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник (1959-1960). Работил е като редактор в Студия за игрални филми (1965-1967), драматург в Държавен сатиричен театър (1967 – 1970), в Театър 199 и Театъра на окръзите (1970-1973), в Театър „София“ (1973 – 1984; 1991), в Драматичен театър в Пловдив (1984-1991), Театъра на армията (1992- 1996), Театър „София“. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца.

Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Анкара, Измир, Истанбул и др. Негова съпруга е актрисата Доротея Тончева.

На срещата авторът разказа за живота си. Бяха му зададени въпроси, отнасящи се за образованието, цензурата и др.

Стефан Цанев даде автографи на всички, които имат негова книга.

Малко по-рано днес, известния драматург се срещна и с кмета Стефан Радев. На срещата те коментираха състоянието на българските театри.

„Говорил съм с приятели и съм споделял, че ако искаме да се случи дадена работа, трябва да се обърнем към кметовете“, пошегува се писателят.

От своя страна кметът приветства Стефан Цанев с добре дошъл и сподели удоволствието си от неговото гостуване.

„Аз съм израснал с Вашата поезия. Не съм и предполагал, че ще бъдете мой гост. Много се радвам, че сте в нашия град“, изтъкна Радев.

В разговора драматургът не скри, че му тежи състоянието на голяма част от театрите в много от общините.

„Местните трупи са изместени от гостуващите актьори. Един министър не може да обиколи всички театри в страната. Тук идва ролята на кметовете“, посочи Стефан Цанев.

„Имаме много театри в България, което от своя страна води до проблеми с финансирането и поддръжката“, отговори от своя страна кметът.

Стефан Радев подари на своя гост възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“ и цветен албум с облика на града преди и сега.

Текст и видео клип: Станимир Петков
Снимки: Станимир Петков и община Сливен

Снимки

Гостите в залатаЦветя за драматургаСтефан Цанев говори за себе сиПрисъстващите задават въпросиСтефан Цанев дава автографиСреща на Стефан Радев и Стефан Цанев...