Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Деца четат разказите на Чудомир

18 февруари 2019 21:20, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 656
В музея е запазен автентичният вид на стаята, където писателят до последно творил

За трета поредна година деца от цялата страна ще се впуснат в приключението „Чудомирови четения“, като основно ще имат възможността да чуят, и и сами да прочетат десет от най-известните произведения на народоведа Димитър Чорбаджийски.

Сред тях са „Соломонов съд“, „Урок по история“, „Педагогията на хаджи Донча“ и „Предметно обучение“. Някои от разказчета , събрани в книжката на издателство „Абагар“ под наслов „Жълтото петле“ са озвучени и с илюстрации във видеофайлове, напомнят от фондация „Чудомир“, която е организатор на традиционните Чудомирови празници, провеждащи се от 25 февруари до края на март в Казанлък.

От там припомнят, че през м.г. в четенията са се включили близо 100 училища у нас, както български неделни училища в чужбина: - в гръцките градове Ксанти, Александруполис и Орестиада и училищата в Аделаида - Австралия, Хатива и Тарагона - Испания, Пескара - Италия, и Лондон - Англия.Организаторите очакват хлапетата да станат автори поне на едно есе за родения на 25 март 1890 година в село Турия писател – шегобиец като темата е „Защо харесвам Чудомир“.

През 1968 година, броени месеци след кончината на писателя семейният му дом в Казанлък е обявен за музей, там се съхраняват над 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма , книги и лични вещи, ползвани от твореца и съпругата му художничката Мара Чорбаджийска.В музей е превърната и родната къща на родителите му в село Турия.

В програмата на честванията е предвидена национална научна конференция, която ще събере водещи имена в българското литературознание и изкуствознание, за пръв път ще се проведе национална кръгла маса по проблемите на фолклора, където са поканени ръководители на професионални художествени състави от цялата страна, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата. В рамките на празниците ще се проведе и национален фолклорен конкурс за хумористична песен и хумористичен танц „Златен Тръндафил“.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов