Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мартеницата удари 120 лева

19 февруари 2019 09:37, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 568
Мартеница

120 лева удари цената на мартеница кукла в родните зимни курорти. Клиенти за скъпата стока са предимно чужди туристи, които ги купуват на килограм, показа проверка на „Монитор“.

В Банско мартениците, облечени в български национални носии, са абсолютен хит. Любителите на ски туризма, дошли на зимна ваканция в най-големия зимен център на Балканите, са готови да чакат и на опашка за да могат да отнесат красивите сувенири у дома.

В Благоевград обаче цената им е наполовина и вървят по 60 лева. От 0,40 лв. до 8, 12, 20, 60 и чак до 120 лева вървят всички варианти мартеници на сергиите в Пиринско. Според търговците на мартеници в областния център на Пиринска Македония общината таксува тротоарно право на ден по 7,20 лв. на сергия, която заема обикновено около два квадрата.

Родните мартеници по сергиите могат да се познаят по вълнената прежда, за разлика от китайските, направени от тънки и често лъскави конци. Търговците, продаващи чуждоземската стока в големите градове пък, са недоволни от хората, предлагащи типично българските червено-бели украшения, казаха познавачи за „Монитор“.

Според Виолета Златева от Синдиката на неформалните работници евтините мартеници по сергиите в момента са от Китай. Тя обяснява, че родната стока се познава лесно, защото е направена по класическия начин с вълнена бяла и червена прежда, а китайските си личат по много по-тънките и лъскави конци. „Личи си ръчната изработка на нашите мартеници“, уточни тя. По думите й цяла година хората работят и се надяват да изкарат някакви пари, но останалите търговци по сергиите залагат на най-евтиното, купено на кило от тържището в „Илиянци“. На последните печалбата им е много по-голяма и затова на надомниците не е приятно да бъдат конкурирани по такъв начин.

„Хубавите по-големи мартеници са от 3 лв. нагоре, може би обаче и от Китай се внасят такива, затова може би трябва да се видят конците“, повтори тя. „Със сигурност мартеници с разни допълнителни неща по тях - основно пластмасовите украшения, не са български“, твърди Златева. „Нашите надомници разчитат основно на традиционната изработка - Пижо и Пенда, вълнени топки или пана от естествени материали.

До 50 кинта може да изкарват желаещите да продават Пижо и Пенда в София. Във Фейсбук групите за работа се нароиха обяви от работодатели.

Никой от даващите временно препитание не може да каже конкретно работно време. Единственото уточнение е дневната надница. Банкнотата с лика на Пенчо Славейков ще получават продавачите по пазарите на районите „Младост“ и „Дианабад“ в столицата. По 40 лева на ден дават в подлезите, където също има голям пътникопоток. По 20 лева на ден може да изкарат безработни, за да опаковат мартеници. Наемът за тротоарно право на квадратен метър в центъра на София е по 4,50 лв. на ден.

Проверка на „Монитор“ показа, че по-търсени в София са гривните. За младите девойки и жените се предлагат гривни с малки висулки, направени от полимерна глина. „Полимерната глина е много харесвана и няма нищо общо с китайските имитации“, коментира търговец за „Монитор“. За мъжете пък се предлагат една идея по-дебели гривни. За момчетата на мода се връщат костенурките, както и героите от комиксите на Marvel и DC. “За децата се купуват мартеници по интереси - ако гледат някой сериал или детско, това е”, обясниха от различни столични сергии.

Източник: Монитор