Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съдът поряза ромите от Войводиново, завели дела срещу кмета на селото

22 февруари 2019 11:03, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 518
Роми от Войводиново

Административният съд в Пловдив поряза 17 искания на роми от Войводиново, желаещи да се върнат в незаконните си къщи в селото. Те са завели делата срещу кмета на селото Димитър Тосев и срещу шефа на Областната дирекция на МВР в областния град ст. ком. Атанас Илков.

Исканията на ромите във всичките 17 дела били да се спрат според тях противозаконните действия на Тосев и на полицията, които ги били възпрепятствали да се завърнат в домовете си. Конкретното основание на ромите за делата им бил опитът на 15-ина жители от махалата на село Войводиново на 9 февруари да се самонастанят в незаконните си постройки.

По време на делата от думите на кмета на селото Димитър Тосев станало ясно, че повечето от ромите, от чието име са били заведени съответните дела, дори не са присъствали на случилото се в онази събота на 9 февруари. От полицията са отговорили на атаката в съда, че са пазили ромите да не пострадат по време на спонтанния протест на жители на селото. Една от ромките твърдяла в исковата си молба, че на 6 януари след криминално деяние била принудена да напусне нейната си къща, която обитавала повече от 20 години. Според властите обаче всички ромски къщи в тази част на селото, са построени върху общинска земя без никакви документи и разрешителни за строеж. По този казус текат отделни съдебни дела, с които ромите оспорват заповедите на кмета на селото за събаряне на незаконните им постройки.

Престъплението, заради което ромите от махалата на Войводиново вкупом се изнесоха от селото още на 6 януари, бе жестокият побой, който двамата братя Пакетови нанесоха на жител на селото. Мъжът, който е военнослужещ, едва оцеля след многократни удари и ритници в главата от арестуваните впоследствие братя от ромски произход.

Със 17 свои определения различни състави на Административния съд в Пловдив са оставили без разглеждане и са прекратили производствата, заведени от ромите по член 250, ал. 1 от АПК срещу кмета на селото и шефа на полицията. Определенията на съда могат да бъдат обжалвани в 7-дневен срок.

Източник: Монитор