Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът изслуша Младен Маринов за фалшивите телкове

22 февруари 2019 15:47, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 464
Народното събрание

Парламентът изслуша министъра на вътрешните работи Младен Маринов по повод разследването на схеми за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК.

В 10 области, сред които Силистра, Враца, Габрово, Монтана и Перник, са издадени най-много пенсии за инвалидност. През миналата година от държавния бюджет е отпуснат 1,5 млрд. лева за предоставяне на такива пенсии, стана ясно по време на изслушването.

МВР е установило, че в схемите за фалшиви телкове са замесени сирийци. На посредниците по схемите са предоставени между 600 и 2500 лева.

Министър Маринов призова за законодателни промени, които да пресекат престъпните схеми: "Има областни дирекции, които имат до 30% инвалидност, има такива, които са до 10% инвалидност. Г-н Цветанов даде статистика от 1988 г., където общият процент за държавата е два до три, което е нормална европейска практика. Тези цифри говорят сами по себе си. И фактът, че всяка година се отпускат все повече средства за тази идейност в държавния бюджет показва, че има някакъв проблем".

Попитан дали законодателните промени означават и завишаване на санкциите, той отговори: "Санкциите сами по себе си не са достатъчни като законодателни промени. Аз съм привърженик на това, че само увеличаване на санкцията не води до резултат. Води до резултат неотменността на налагане на тази санкция и нейното събиране. Ако само ще вдигаме санкциите, а няма как да ги съберем, по-добре да не го правим".

Източник: Дарик
Снимка: Интернет