Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Документален филм разказва за съдбата на топ полицай на Царска България

24 февруари 2019 18:00, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 544
Никола Гешев

Документалният филм "Гешев" търси отговори на някои от най-противоречивите моменти от живота на топ полицая на Царска България Никола Гешев. Около името му има много легенди и загадки, а основният въпрос е чудовище ли е бил, или перфектният полицай. Пред „Тази неделя” сценаристът и режисьорът на филма разкриха част от загадките около мистериозния полицай.

Те разказа, че според свидетелства Гешев в практиката си нито веднъж не е ударил никого. Той влиза в полицията през 1925 година, когато обществото ни е силно разединено, а основната му задача е да преследва комунисти.

Режисьорът на филма Васил Барков сподели, че по негово мнение е възможно Тодор Живков да е бил част от агентурната му мрежа, като самият Гешев е бил голям манипулатор. Той смята и че топ полицаят е останал жив след идването на комунистите в България.

Сценаристът Марин Дамянов пък обясни, че вероятно образът на полицая е митологизиран от самите комунисти, които е гонел, за да изглеждат и те митични.

Самият Гешев е бил фанатично привързан към професията и цар Борис.

Според авторите на филма той е събирателен образ на добър човек, чиято съдба е била да работи като полицай. А основното му желание е било да спазва реда и закона в държавата, като дори заради изпълнението на служебните си задължения е загърбил личния си живот.

Никола Гешев е живял скромно, возил се е с трамвай, но е бил и голям самохвалко, обяснява сценаристът. А след 1944 г. следите му се губят, но и до днес се носи легендата, че е успял да избяга и е останал жив.

Официалната премиера на документалния филм за топ ченгето на Царска България е на 26 февруари.

Източник: bTV