Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Планински спасители търсиха 29-годишен мъж край хижа Тръстеная

24 февруари 2019 21:29, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 496
Спасителна акция

Шестчасова акция за издирване на загубил се турист проведе отряд Лакатник на Планинската спасителна служба (ПСС) тази нощ в района на хижа Тръстеная и Западна Стара планина. Повече от четири часа планинските спасители търсиха 29-годишен мъж при снеговалеж, вятър и температура минус 12 градуса.

Младият мъж изостанал от група, с която тръгнал на свечеряване от хижата. Намерен е жив и здрав, като сам е установил контакт с негов познат, включил се в издирването на спасителите.

Загубилият се е бил с група на еднодневен поход в района. Към 18.30 ч. тръгнали от хижа Тръстеная в посока село Лакатник, като преходът е приблизително 2 часа. Към 19:30 ч. приятелите на момчето установили, че го няма и се върнали да го търсят.

Малко след това се обадили на планинските спасители, които по същото време по случайност били в хижата, заедно с туристи от местното туристическо дружество. След подаването на локален сигнал към ПСС-отряд Лакатник, решение за провеждане на акция е взето незабавно. Сигнал към телефон 112 за установяване на фактическите обстоятелства е подаден също от планинските спасители.

Петима членове на отряда и доброволци претърсват района в продължение на шест часа при сурови зимни условия. В 2:15 ч. с изгубилия се е осъществена връзка и той е открит в състояние на лека дезориентация и с леки измръзвания.

Източник: Дарик
Снимка: ПСС