Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тайни полицейски патрули ще снимат нарушителите на пътя

24 февруари 2019 21:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 487
Пътна камера

Тайни полицейски патрули с нови, немаркирани коли, ще снимат нарушителите на пътя. Предстои изграждането на единен информационен център, който скоростно ще обработва заснетите клипове.

До края на 2019-та на пътя ще работят още 56 нови камери. Всяка от тях може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на колите. Всички заснети клипове и снимки от всички устройства в страната - мобилни и стационарни - ще постъпват в този нов информационен център. Системата ще обработва данните автоматично и автоматично ще се издават електронните фишове.

На практика това значи, че ще има повече заснети нарушения и повече честитки за шофьорите. Камерите на КАТ заснемат стотици хиляди нарушения годишно. Всяко от тях се обработва ръчно, ангажира хора и отнема време, обясни пред bTV главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Снимат колегите, след това трябва да източат устройствата, тогава да се обработят и след това да бъдат издадени електронните фишове. А това всичко ще става автоматично. Първо ще се спести време, второ - ще бъде изчистен изцяло субективният момент в обработката и издаването на един такъв електронен фиш”, посочи Иванов.

В началото тайните патрули ще са 15 и ще ловят нарушители по магистралите. Така, вместо по бюрата, пътните полицаи ще дежурят на пътя. А за да има реален контрол, патрулите ще са тайни. По думите на Ивайло Иванов, хората няма да знаят, че това са полицейски автомобили.

Според състезателя Димитър Илиев изпреварването от дясно и бясното шофиране са най-сериозният проблем на пътя. Според него опитът от други държави показва, че тази система действа. ”Действа дисциплиниращо, хората се притесняват да нарушават правилника, тъй като не знаят кой, кога и откъде ги дебне”, казва състезателят.

Цялото ново оборудване - техника, камери и коли тепърва ще се купи, а целта на стратегията е да се намалят тежките инциденти и жертвите от войната на пътя.

С близо 10% по-малко са катастрофите през 2018 г. Намалява броят на загиналите и ранените, сочат данните на МВР. А анализите сочат, че занижението е резултат от по-сериозния контрол на пътя, по-високите глоби и свалянето на регистрационните табели на колите при драстични нарушения.

Източник: Дарик
Снимка: Sofia Photo Agency, архив