Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на "ВиК" – Сливен разговаря с ромски жени от кв. "Надежда"

27 февруари 2019 12:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 5 години, брой четения: 1065
Ръководството на "ВиК" – Сливен разговаря с ромски жени от кв. "Надежда"

По покана на сдружение „Жажда за живот“, ръководството на „ВиК“ – Сливен проведе разговор с лидерска група жени от кв. „Надежда“. Това е част от поредицата срещи с институциите, с които представителите на ромската общност имат желание да общуват, за изясняване на техните проблеми, права и задължения. Срещата се вписва в контекста на стратегията на водното дружество в Сливен за работа с представителите на ромските квартали в региона, за разясняване на основните правила в отношенията му с потребителите на вода от ромските махали.

Представителите на ромската общност поставиха проблеми на водоснабдяването в кв. „Надежда“, свързани ниското налягане в северната му част и монтирането на водомери на всички потребители, а представителите на водното дружество – проблеми, свързани със изразходването и заплащането на използваните водни количества. На срещата присъстваха управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев, шефът на отдел „Инкасо“ на водното дружество Росен Станев и инкасатори на квартала.

Управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев за пореден път посочи, че в „Надежда“ влиза голямо количество вода, но събираемостта от потребителите е минимална. Основната причина за липсата на налягане в чешмите на квартала е некоректното й разпределение. Въпреки многобройните срещи на ръководството на дружеството с представители на кв. „Надежда“, продължава разхищението на водата в южната част на квартала, където няма култура на водоползването, водата се пилее от отворените или липсващи кранове, а поставените от дружеството много бързо се демонтират. Прекараните водопроводи са оразмерени за по-малко потребители и увеличението на броя на жителите на квартала изисква подаваните количества вода да бъдат изразходвани коректно. В действителност, потребители от южната част на квартала пропиляват водата на живеещите в северната част. Проблемът трябва да се реши с намесата на кметския наместник и споразумяване между самите жители от различните части на квартала.

За почистване на канализацията пак в южната част на квартала за две години дружеството е изразходило много средства, но затлачването с пясък и боклуци на каналите продължава. От монтираните преди години от общината 800 водомера, са останали едва 200, посочи инж. Рашев, останалите са демонтирани или счупени.

Управителят на „ВиК“ – Сливен предложи инкасаторите на квартала, заедно с медиатори от сдружението „Жажда за живот“, да обходят домовете в южната част на „Надежда“, за да заснемат и опишат установените от тях течове, проблеми и незаконни действия по мрежата. Въз основа на това, при следващата среща с лидерската група, могат да бъдат предложени мерки за предприемане на съвместни действия.

 

Снимки

Ръководството на "ВиК" – Сливен разговаря с ромски жени от кв. "Надежда"Ръководството на "ВиК" – Сливен разговаря с ромски жени от кв. "Надежда"Ръководството на "ВиК" – Сливен разговаря с ромски жени от кв. "Надежда"Ръководството на "ВиК" – Сливен разговаря с ромски жени от кв. "Надежда"