Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Село Камен ще е домакин на „Маскарадни игри“

06 март 2019 14:28, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 848
---

Тази година домакин на „Маскарадни игри“ ще бъде село Камен. Регионалният празник ще се проведе в събота от 10 часа. Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната и специфика като културно наследство с важно място в съвременните културни процеси, като градивен елемент на ценностната система на българската нация.

В събора участват самодейни състави от селищата в региона и страната . Към момента заявки за участие са подали 10 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

- Зимна маскарадна обредност

- Пролетна маскарадна обредност

- Лятна маскарадна обредност

- Семейна маскарадна обредност.

По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: Председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; Членове - Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на с. Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

Организаторите канят всички желаещи на празника.

06.03.2019 г.