Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

КАК МОЖЕ ДА ДАРИТЕ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ НА ХРАМ "Св.св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В СЕЛО БЛАТЕЦ

15 март 2019 13:58, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 3 месеца, брой четения: 194
Снимка: фейсбук

Дарения за ремонт и реставрация на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец вече се събират и със СМС, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен енорийският свещеник отец Михаил Тенев. Църковното настоятелство обяви DMS кампания, чрез текст BLATEC за трите мобилни оператора всеки желаещ може да направи дарение за храма. Стойността на един СМС на номер 17 777 е 1.20 лв. с ДДС.

 

Църквата е построена преди Освобождението на България и осветена от първия Сливенски митрополит. Сега жителите на селото събират средства, за да върнат на храма първоначалния му вид. По думите на свещеника жителите на селото се надяват със събраните средства да възстановят първоначалния вид на стенописите на храма. Той добави, че близо 20 000 лева са нужни за изографисването на църквата, като целта е стенописите да бъдат възстановени почти в оригиналния си вид.

 

Отец Михаил посочи, че стенописите са били в много лошо състояние. Автори на проекта за възстановяването им са сливенски художници, сред които Александър Дойчинов и Мартин Маринов. В църквата се пази и копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото. Дарението е извършено през 2016 година.

 

Храмът е от 1872 година, осветен е от първия сливенски митрополит Серафим през 1874 година, четири години преди Освобождението на България. Храмът е построен от местните хора на доброволни начала и е изписан от неизвестни зографи. От 2012 до 2014 година е ремонтиран със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“, като е обновен покривът и вътрешната част./Източник:http://focus-radio.net