Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областната комисия "Военни паметници" гласува предложенията на общините за ремонти

27 март 2019 15:29,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 836
Заседанието се проведе под председателството на обл.управител Чавдар Божурски.

Областната комисия „Военни паметници“ проведе редовното си заседание на 27 март, под председателството на областния управител Чавдар Божурски. В заседанието участва Кристина Алексова от дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната.

Представителите на общините представиха разчет на необходимите им средства, с които да бъдат частично ремонтирани или освежени паметниците на загиналите през Втората световна война. От реставрация се нуждаят паметните плочи в селата Трапоклово, Г.Чочовени, Младово, Г.Александрово, Николаево, Самуилово и Селиминово в община Сливен. Нужните за това средства възлизат на 11 318 лева. От община Нова Загора заявиха необходимост от ремонти за 2 802,33 лева на паметни плочи в селата Коньово, Любенец, Новоселец, Омарчево. Община Твърдица търси финансиране от 54 800 лева, с които да бъде изграден паметник на загиналите във войните. „Такъв паметник никога не е имало. Проучванията през последните години установиха още 20-ина имена на жители на Твърдица и общината, загинали във войните през 20 век, които няма как да бъдат дописани на съществуващите паметни плочи. Хората имат нужда техните родственици, станали герои по фронтовете, да бъдат почетени и уважени“, аргументираха се от общината. Местните администрации кандидатстват за средствата пред Министерството на отбраната във връзка с подготовката на честванията за 75-годишнината от Втората световна война. Членовете на комисията „Военни паметници“ гласуваха предложенията. Предстои те да бъдат разгледани в Министерството на отбраната.

Община Сливен запозна комисията с количествено-стойностната сметка в размер на 105 067,50 лева с ДДС за консервация и реставрация на паметника на Шести артилерийски полк, както и за облагородяване на терена. Зам.кметът Пепа Чиликова съобщи, че към момента са осигурени 30 841,45 лева от дарителската кампания, предоставени строителни материали и заделени в бюджета средства. „Подкрепяме желанието на общината да възстанови паметника. За финансиране обаче може да говорим, едва когато бъде осигурен достъп до него“, каза Кристина Алексова от МО и изрази мнение, че съществуващият в момента достъп не е удовлетворителен.

В заседанието участваха още зам.областният управител Димитринка Петкова, гл.експерт ОМП в областната администрация Веселин Вълчев, гл.експерт във Военния клуб-Сливен Атанас Чолаков, председателят на ОС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Божидар Бординяшки, представител на военно формирование 22220, директори и преставители на историческите музеи в Сливен, Нова Загора и Котел.

Снимки

Проектът на община Твърдица за паметник на загиналите във войнитеУчастниците в заседаниетоУчастниците в заседанието