Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изследване за използването на ИКТ в домакинствата и от лицата в област Сливен през 2019 година

04 април 2019 13:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 4 години, брой четения: 812
НСИ

На 3 април 2019 г. Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2019 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Съвкупността на домакинствата се състои от обикновените домакинства в страната, които имат поне едно лице на възраст 16 - 74 години. Съвкупността на лицата се състои от всички лица, на възраст 16 - 74 години, в избраните домакинства. За осигуряване на представителни и с достатъчна стохастична точност резултати за съвкупностите на лицата и домакинствата е проектирана представителна на национално и регионално ниво двустепенна гнездова извадка.

На територията на област Сливен изследването ще се проведе в периода от 3 април – 5 юни 2019 година. Анкетирани ще бъдат 120 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Освен на територията на областния център град Сливен ще бъдат анкетирани и домакинства от Нова Загора, Котел, Крушаре, Камен, Горно Александрово, Млекарево, Ябланово и Орлово.

От 3 април до 5 юни 2019 г. специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро „Югоизток”, отдел „Статистически изследвания - Сливен” ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, ще се легитимират със служебни карти.

Изследването включва въпроси на ниво домакинства и на ниво лица. Наблюдението на използването на ИКТ в домакинствата и от лицата обхваща следните области:

- Достъп до избрани информационни и комуникационни технологии (данни се събират на ниво домакинства);

- Използване на компютри, място на достъп, честота на използване, дейности (данни на ниво лица);

- Използване на интернет (данни на ниво лица);

- Електронна търговия (данни на ниво лица);

- Специални модули (данни на ниво лица).

- Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2019 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни” - „Информационно общество“: http://www.nsi.bg/bg/node/2805, а относно легитимността на анкетьорите на следните телефони 044/613412 и 044/613414.

- По данни на същото проучване, проведено през 2018 г. 64.1% от населението на област Сливен на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет. Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 67.8 и 59.9%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 89.2% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 43.3% от лицата с основно или по-ниско образование.

- Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на страната ни в Европейската общност!